Du skal være blæksprutte for at arbejde i Beredskab Sønderborgs vagtcentral

Beredskabschef Allan Dalager Clausen i vagtcentralen. Bachs FOTO
Beredskabschef Allan Dalager Clausen i vagtcentralen. Bachs FOTO
26. september 2023 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Hvis der bliver ringet 112 på grund af eksempelvis en brand et sted i Sønderborg Kommune, så bliver opkaldet sendt videre til vagtcentralen hos Beredskab Sønderborg, som så sender brandbilerne og en indsatsleder afsted. Brandmændene har en bipper på sig og når der kommer et signal fra den, så skal de på udrykning.

“Mens brandmændene er i gang med at slukke en brand, så er det vagtcentralen, som er klar med ledelsesstøtte og vi kan give dem oplysninger om selve bygningen og fortælle, hvor mange der bor på adressen”, siger Louise Søndergaard Sørensen, der er leder af vagtcentralen. Hun fortæller, at de også kan få ekstra brandbiler til stedet og de sørger for, at brandmændene kan få skiftet branddragter og masker.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er heldigvis langt fra hver dag, der er ildebrand eller andre hændelser, som kræver blå blink, men det betyder på ingen måde, at de mennesker, der er på vagtcentralen så bare sidder og venter på, der bliver ringet efter hjælp. Alarmcentralen har ikke noget med ambulancetjenesten at gøre.

“Vi har mange andre opgaver og en dem er at åbne og lukke Kong Christian den Xs Bro og Egernsundbroen. Vi holder også øje med, om der sker noget ‘usædvanligt’ på broerne og reagerer på det, hvis det er påkrævet”, siger vagtlederen. Det er også i vagtcentralen, man overvåger automatiske brandalarmer hos lokale virksomheder og de alarmer er der 228 af.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hertil kommer vandalarmer, pumpealarmer og også tyverialarmerne på kommunens bygninger.

“De automatiske brandalarmer skal også testes og når de bliver det, så skal vi sikre, der ikke pludselig kører brandbiler til stedet”.

På kommunens bosteder er der overfaldsalarmer og når de aktiveres, så lytter vagtcentralen med og kan tilkalde politiet, hvis der er brug for deres assistance – og lader der ikke til at være tumult, så kører den operative støtteenhed fra beredskabet selv til bostedet.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi reagerer også på brandalarmer hos psykisk syge i Tønder Kommune. Det er en ydelse, som de betaler for”, siger Louise Søndergaard Sørensen.

“Vi hjælper hjemmeplejen, hvis en borger er faldet eller ikke kan komme op og så. Vi har en luftpude, som vi kan bruge, så borgeren kommer op igen. Det sker at en af hjemmeplejens biler pludselig ikke vil køre eller at den punkterer. Så ringer de til os og så sørger vi for, at de får hjælp”.

Serviceopgave for SONFOR

Artiklen fortsætter under annoncen

“Udenfor normal arbejdstid er det vagtcentralen, der tager telefonen, når der ringes og meldes en fejl til SONFOR. Det kan være gadelyset eller at der pludselig flyder med vand et sted på en gade eller i en bygning”.

Det er også Louise Søndergaard Sørensen og hendes kolleger, som holder øje med Støvlen og med de parkerede biler ved lufthavnen.

“Begge steder har videoovervågning og otte gange har vi afværget, at der fik ild i Støvlen. Der kommer også overvågning op ved Havnebadet, når det åbner og så er det os, der holder øje med stedet udenfor åbningstid”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Større arrangementer og hændelser

Hvis der er et rigtigt stort arrangement i Sønderborg – som med Tour de France – eller hvis der er en alvorlig hændelse, der kan berøre mange mennesker som bomberne på Kær, så samles et kriseteam i vagtcentralen og det er det team, der dirigerer politi, beredskab og andre, indtil alt igen er roligt og trygt.

Når vinteren kommer og vejene bliver glatte eller gemt i sne, så er det vagtcentralen i Beredskab Sønderborg, der styrer snerydningen i de sønderjyske kommuner.

“For det meste kører varslingen til vognmændene via sms, men jeg har oplevet, at vi på én nat  har været i telefonkontakt 223 gange med chauffører, som kørte og saltede eller fjernede sne”, siger vagtlederen.

Og så har vagtcentralen endnu en opgave, som bliver bemærket af rigtig mange mennesker.

“På flagdage er det os der sørger for, at der flages på Rådhuset og på Kong Christian den Xs Bro”, siger Louise Søndergaard Sørensen.

2. maj 2024 Politik, Sønderborg

To partier vil ikke spare på fysio- og ergoterapi til børn og unge

2. maj 2024 Politik

Socialdemokratiet og Enhedslisten ønsker ikke at gennemføre besparelser på fysio- og ergoterapeuter, men vil foreslå at annullere besparelser for en million kroner på netop den støtte til børn og unge. Fordi det står klart, at de foreslåede besparelser på fysio- og ergoterapeutisk støtte til børn og unge ikke kan gennemføres uden kraftige forringelser for hjælpen […]

Læs mere...