Gribende teaterfortælling: Demens er som en rejse fra Jorden til Månen

18. maj 2022 Sønderborg

Ord skaber meget af den virkelighed, vi lever i og det betyder derfor mere, end vi tror, hvordan vi taler om og beskriver demens og de, der rammes af tilstanden. Det var den gennemgående tråd i teaterfortællingen Rejsen fra Jorden til Månen, der tirsdag blev opført af foredragsholder og indehaver af Energy2Work Vibeke Drevsen Bach for en fyldt sal i MultiKulturhuset.

Det var foreningen Netværkshuset, der var vært for arrangementet, og teaterfortællingen henvendte sig i lige så høj grad til det omgivende samfund som til de mennesker, der har demens tæt inde på livet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vibeke Drevsen Bach har været optaget af oplysningsarbejdet og kulturforandrings-processer indenfor demens-området i næsten 20 år og det er blevet hendes store livsmission at skabe grobund for nytænkning af begrebet og give tilstanden en ny stemme.

I sin introduktion til fortællingen Rejsen fra Jorden til Månen, gør Vibeke Bach op med nogle af de begreber, vi ofte bruger, når vi snakker om demens. Hun nævner især to sætninger, der går igen som en præmis, vi bør gentænke og overveje:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Demens er de pårørendes sygdom”.

“Den demente ved det jo ikke selv”.

Det ligger Vibeke Schou stærkt på sinde at sætte de ord, vi bruger, på dagsordenen.

“Vi skal være varsomme med sproget og passe på, at vi ikke ender med at gøre demens til en syg dom”, siger Vibeke Drevsen og her peger hun på, at demens for det første er en tilstand og ikke en sygdom og for det andet at beskrivelserne kan medføre en dom over den demensramte – en syg dom, der fastlåser både den demente og de pårørende i en bestemt virkelighed.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vibeke Schou illustrerer den demensramtes virkelighed med en indlevende og stærk fortælling med Rejsen fra Jorden fil Månen. Her får tilhørerne et unikt indblik i den dementes gradvise tab af jordforbindelsen i processen, der fører ind i det metaforiske univers, der ligger imellem jorden og månen, og hvor den demente udlever et sanseligt, men også ofte et ensomt, liv.

Fortællingen er også en invitation til de pårørende om at tage med på rejsen og favne denne anderledes virkelighed, så den demente kan blomstre og relationen kan nå nye højder./ds

Skrevet af: Ole ole@sonderborgnyt.dk
26. juni 2022 Tour de France, REGIONALT

Tour de France får betydning for Flextrafik og busser

26. juni 2022 Tour de France

De store trafikale udfordringer i forbindelse med 3. etape i Tour de France fra Vejle til Sønderborg søndag den 3. juli betyder, at handicapkørsel, Flextur og øvrig åben flextrafik til 3. juli ikke kan bestilles via selvbetjening, men kun telefonisk på 76 608 608. Der er endvidere helt lukket for bestilling og udførelse af handicapkørsel, […]

Læs mere...