Brecklings Bogcafé gav lidt indsigt i krimi-tanker, obduktioner og filmarbejde

5. december 2022 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag eftermiddag fandt årets sidste udgave af Brecklings Bogcafé sted i Sønderborghus, hvor godt 160 gæster lyttede til værten Allan Breckling, forfatterne Louise Nielsen og Karen Inge Nilen samt filmproducer Kasper Gravesen, som skal filme Karen Inge Nielsens grænselandskrimier.

Først på scenen var Louise Nielsen, som fortalte, at hun gennem længere tid gik med ideerne til en krimi i hovedet og da hun for Gud ved hvilken gang skulle på ferie på Als og kørte over Christian den IXs Bro, vidste hun, hvor den skulle foregå.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er kommet på ferie i Sønderborgområdet gennem mere end 20 år, så jeg kender området – og de steder, som er beskrevet i mine krimier, dem kender jeg rigtigt godt”, sagde Louise Nielsen, der har sin anden krimi liggende på skrivebordet derhjemme.

“Den var sådan set færdig, men jeg mener, at jeg kan gøre den bedre, så jeg har ikke afleveret den til tryk endnu”, sagde hun og fortalte, at hun slet ikke er uddannet til noget som helst med at skrive.

“Og mange undrer sig over, at jeg så kan udgive en bog, men det er jo deres problem”, sagde hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Allan Breckling havde naturligvis læst Louise Nielsens Nattevandrer og han sagde:

“Den er blændende godt skrevet og du har holdt mange bolde i luften undervejs. Den bog fortjener stor respekt”.

Allan Breckling mener, at når der skrives krimier, hvor handlingen foregår i Sønderborg og i Sønderjylland, så skal de personer, som optræder i bogen tale sønderjysk og de skal sige ‘mojn’. For at give bogcafé-gæsterne en fornemmelse af, hvordan det ville lyde, så kom Tage Petersen, som er medaljetager ved mesterskaber i Synnejysk, på scenen og læste op på alsisk fra Louise Nielsens Nattevandrer og også lidt fra den bog, som er på vej.

Artiklen fortsætter under annoncen

Forfatter med sans for uhygge

Når man er vant til at skære i de organer, der er inde i en menneskekrop og derefter beskrive deres tilstand så detaljeret, at en patolog kan se dem for sig, så er man ikke tyndhudet – og Karen Inge Nielsen er bioanalytiker og vant til den slags.

“Det med de præcise beskrivelser kan jeg bruge i mit forfatterskab og jeg ved præcis, hvad der er inde i en menneskekrop, når vi åbner den fra hals til hæmoride, som vi plejer at sige til studerende”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hendes krimier foregår også i det sønderjyske.

“Det skulle de, fordi min mor er fra Kegnæs og i forbindelse med fejringen af 100-året for genforeningen, der forstod jeg, hvad det vil sige at være dansk”, sagde Karen Inge Nielsen.

Karen Inge Nielsen får sine bøger op på det store lærred og det er filmproducer Kasper Gravesen, som har opgaven.

“Jeg synes, hendes bøger er spændende, fordi de flytter nogle grænser for, hvad man kan have med i en film. Desuden er karaktererne – hos de personer, hun skriver om – sådan, at vi kan se noget af os selv i dem. Kan vi ikke det, så virker de ikke på film”, sagde Kasper Gravesen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Allan Breckling spurgte, om forfatteren selv skal med til at skrive manuskriptet.

Hvad med synnejysk?

“Det er en gave at have et samarbejde med hende, fordi hun kender det her univers, men jeg tror ikke, hun skal være med til at skrive manuskriptet. Rigtigt meget handler om, hvem der bliver instruktør og hvem der betaler produktionen”.

Kasper Gravesen huskede, at Allan Breckling mener, det virker forkert, når ‘sønderjyder’ ikke taler ‘synnejysk’ i film” og forklarede:

“I filmen kommer man til at mærke det sønderjyske, men nok ikke i sproget, fordi filmen skal bredes ud til hele landet, ses og forståes af flest muligt”.

Allan Breckling fortalte, der tidligere er optaget film, hvor handlingen foregår i Sønderborgområdet og optagelserne fandt sted i udlandet.

“Vi går efter at optage her i området og jeg kan godt gå med til, der bliver sagt mojn”, sagde Kasper Gravesen og derefter kunne en tilfreds Allan Breckling runde sin 43. bogcafé af med at fortælle, at den næste bogcafé, som er med lokale Jeanett Jensen, der har udgiver selvbiografien ‘Et Mælkebøttebarn giver aldrig op’,  skrevet i 2023-kalenderen lørdag den 28. januar klokken 15. Det bliver igen i Sønderborghus, at scenen sættes.

‘Et mælkebøttebarn overgiver sig aldrig’ kan bestilles ved forfatteren selv på Dandelionme.dk

Du kan SE BILLEDER HER.

2. maj 2024 Politik, Sønderborg

To partier vil ikke spare på fysio- og ergoterapi til børn og unge

2. maj 2024 Politik

Socialdemokratiet og Enhedslisten ønsker ikke at gennemføre besparelser på fysio- og ergoterapeuter, men vil foreslå at annullere besparelser for en million kroner på netop den støtte til børn og unge. Fordi det står klart, at de foreslåede besparelser på fysio- og ergoterapeutisk støtte til børn og unge ikke kan gennemføres uden kraftige forringelser for hjælpen […]

Læs mere...