Sønderborg Varme nedlægger geotermianlægget

Beregninger viser geotermianlægget ikke er konkurrencedygtigt. Foto: Sønderborg Varme
Beregninger viser geotermianlægget ikke er konkurrencedygtigt. Foto: Sønderborg Varme
11. januar 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Sønderborg Varme har besluttet at nedlægge geotermianlægget, der blev taget ud af drift i 2018, fordi det ikke fungerede. Det sker efter længere tids analyse og dialog med eksperter på området. Konklusionen er, at en potentiel mulighed for genetablering af anlægget ikke er en konkurrencedygtig løsning for Sønderborg Varme.

”Siden etableringen af vores geotermianlæg i 2012 har vi haft en klar ambition om at få det i drift, men vi må erkende, at det ikke længere er den rigtige løsning. Som en del af anlægget blev der også bygget et flisanlæg, som vi i alle årene har haft glæde af. Det har bidraget til at udfase gas og givet lave varmepriser”, forklarer direktør Erik Wolff, Sønderborg Varme, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

I perioden 2012-2021 har flisanlægget givet estimerede besparelser på varmen for minimum 150 millioner kroner.

Anlægget var udfordret fra start

Geotermianlægget var udfordret fra start, men i en årrække lykkedes det at få anlægget til at køre på nedsat drift. I 2018 var det ikke en mulighed længere, og anlægget blev derfor taget ud af drift. I 2020 fandt man efter adskillige undersøgelser og mange ekspertvurderinger ud af, at det var konstrueret forkert. Herefter satte Sønderborg Varme sig for at afdække de fremadrettede muligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

I foråret 2023 indgik Sønderborg Varme aftale med geotermispecialisten Innargi om at undersøge mulighederne for at genetablere anlægget. Konklusionen på denne undersøgelse er, at det godt kan lade sig gøre teknisk, men sammenholdt med Sønderborg Varmes øvrige muligheder for energiløsninger, som er modnet betragteligt siden 2012, så er det ikke en konkurrencedygtig løsning.

”Det geotermiske potentiale er der. Men med de muligheder for varmeproduktionskapacitet, som Sønderborg Varme i mellemtiden har udviklet, og med de beregningsforudsætninger, der bruges i dag, så har det ikke været muligt at nå en attraktiv løsning for Sønderborg Varme. Hvis forudsætningerne ændrer sig, f.eks. for at reducere anvendelsen af biomasse, så er det relevant at se på geotermi igen”, siger Søren Berg Lorenzen fra Innargi, der har haft ansvaret for samarbejdet med Sønderborg Varme.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Varme fortsætter den innovative tilgang for at skabe en fremtidig, CO2-neutral varmeforsyning i Sønderborg frem mod 2029. Det sker med teknologier, som i mellemtiden er blevet modne. Det omfatter blandt andet luft til vand varmepumper, anvendelse af overskudsvarme fra industrien og ved at bygge energinettet bedre sammen, så der er mindre energispild.

 

2. maj 2024 Politik, Sønderborg

To partier vil ikke spare på fysio- og ergoterapi til børn og unge

2. maj 2024 Politik

Socialdemokratiet og Enhedslisten ønsker ikke at gennemføre besparelser på fysio- og ergoterapeuter, men vil foreslå at annullere besparelser for en million kroner på netop den støtte til børn og unge. Fordi det står klart, at de foreslåede besparelser på fysio- og ergoterapeutisk støtte til børn og unge ikke kan gennemføres uden kraftige forringelser for hjælpen […]

Læs mere...