104 helte fra Lysabild Sogn

27. september 2023 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

I flere end seks år har Inge Nissen, Aarhus og Henrik Ingemann, Kegnæs arbejdet med at indsamle oplysninger om 104 mænd fra Lysabild Sogn, der faldt i 1. Verdenskrig 1914-1918.

Både den 76-årige Inge Nissen og den 72-årige Henrik Ingemann er ud af gamle sydalsiske slægter, og flere af deres bedstefædre deltog i 1. Verdenskrig som dansksindede sønderjyder, tvungne ind i en krig der ikke var deres.

Det har været et kæmpe detektivarbejde at indsamle de mange tusinde oplysninger om de faldne fra Lysabild sogn. De to lokalhistorikere har løbende lagt alle oplysningerne ind på deres hjemmeside 100helte.dk.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi blev meget overrasket over den store interesse for hjemmesiden og vi er blevet kontaktet af folk fra hele landet, som er i familie med de faldne fra Lysabild sogn. Og mange familier har indsendt historiske dokumenter og billeder til hjemmesiden”, fortæller Henrik Ingemann.

På 100helte.dk  har alle de faldne fra Lysabild sogn fået hver deres undersider med oplysninger om deres liv, krigsdeltagelse og familieforhold.

Hjemmeside blev til bøger

”Det er meget godt med en hjemmeside, men vi tilhører en generation, som også gerne vil sidde med en bog i hånden. Da vi efter ca. fire år var færdig med personportrætterne på hjemmesiden, besluttede vi at det store materialet også skulle udgives i bogform”, fortætter Inge Nissen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og nu er det omfattende historiske materiale blevet samlet i et bogværk på næsten 500 sider med titlen ”104 Helte fra Lysabild sogn.”

”Vi var klar over at 500 sider nok var i overkanten af hvad folk orker at læse. Derfor har vi delt værket op i fire mindre bøger, som hver tager udgangspunkt i et lokalområde i Lysabild sogn. Hertil kommer et femte bind, hvor øjenvidner fra Lysabild sogn fortæller om deres oplevelser fra krigens slagmarker”, siger Henrik Ingemann.

Det store bogværk er udgivet uden nogen form for støtte fra foreninger eller fonde mv.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Interessen for hjemmesiden var så stor, at vi bare kastede os ud i det. Vi oprettede vores eget lille forlag, Forlaget Elmegaard, som har udgivet alle bøgerne. Da vi selv har stået for opsætning og layout mv. har vi kunne holde produktionsomkostningerne på et rimeligt niveau”, fortæller de to forfattere.

Interessen for bøger har været stor. Økonomien omkring hele bogværket blev hurtigt sikret med en stor gruppe interesserede læsere, som tegnede et abonnement på alle bøgerne. Med de mange forudbestillinger fra hele landet, har økonomien i alle udgivelserne været sikret på forhånd, inden bøgerne gik i trykken. Bogsalget har ikke givet det store overskud, men det er løbet rundt og det har udgiverne været tilfreds med.

Artiklen fortsætter under annoncen

Med de fem bøger er Lysabild nu blevet det sogn i Sønderjylland, der har den mest omfattende og detaljerede beskrivelse af de mænd, der ikke kom hjem fra Den store Krig, men fandt deres grav på krigens slagmarker.

Inge Nissen og Henrik Ingemann har besluttet at fortsætte samarbejdet og er nu gået i gang med at indsamle materiale til ny bog, der handler om udvandringen fra Sydals og Kegnæs i perioden 1850-1920.

”Den store udvandring fra Sønderjylland i sidste halvdel af 1800-tallet, hovedsagelig til Amerika, er faktisk en del af forhistorien til 1. Verdenskrig”, fortæller Inge Nissen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Mange unge, dansksindede mænd udvandrede, fordi de ikke ville aftjene den tvungne preussisk værnepligt og aflægge ed til den preussiske konge, den senere tyske kejser. En værnepligt og ed som i 1914 viste sig at være livsfarlig”.

Bogudgivelsen markeres den 11.11.2023, kl. 11 ved mindestenen for de faldne i Lysabild. Her vil borgmester Erik Lauritsen på kommunens vegne modtage bøgerne, ligesom han vil lægge en krans ved mindesmærket for sognets faldne i 1. Verdenskrig, som nu har fået en plads i historien i det nye store bogværk fra Lysabild.