Boganmeldelse: Allan Breckling anmelder Linda Lassens genforeningsroman

10. maj 2020 GF2020 Skrevet af: Ole Kæhler

Bogcafévært Allan Breckling anmelder Linda Lassens genforeningsroman, Jens og Marie:

Forlaget Hovedland har udgivet flere romaner og biografier med udgangspunkt i grænselandets historie – og det med berettiget succes. Og det ofte med forfatter Linda Lassen som spydsspids i sine fantastiske historiske romaner med eksempelvis ‘Håbets år’ om Gertrud Rask og Hans Egede i 2011. Og igen med et brag med romanen ‘Men sko må jeg ha’ i 2014, der handler om vandrelærinden Henriette Gubi. Fremragende biografisk og historisk roman.

Artiklen fortsætter under annoncen

Linda Lassen er detaljernes mester og det dokumenterer hun igen med sin  nye roman – kaldet en Genforeningroman – med titlen ‘Jens og Marie’.

I 1864 tabte Danmark jo Slesvig og Sønderjylland som sagt til Preussen. Og en svimlende stor del af Danmark – og det helt op til Kongeåen – kom under tysk styre.  Og det er udgangspunktet for parret Jens og Marie Jessens enorme kamp for en genforening med Danmark.  Om deres samliv – den kærlighed de følte for hinanden – i et amputeret Danmark.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men det  er også historien om Flensborg Avis og selve byen Flensborg, hvor Jens Jessen var den store opstarter.  Der står en kvinde bag alt, siges der, og i dette tilfælde må man sige: Det er ganske sandt. Og denne roman – og ligeså meget en dokumentarisk skildring – det ene overlapper det andet – har ihvertfald forvirret min person indimellem. –  og så har den dokumentariske roman egentligt gjort Marie Jessen til hovedpersonen.  Det er i større grad Maries tanker – følelser – og styrke, der kommer i centrum.  Og hvilket indtryk får man så af Jens Jessen – følger man Maries tankesæt – så forekommer han mere og mere usympatisk.

Artiklen fortsætter under annoncen

Trods Jens Jessen ægte kamp for at bevare det danske sprog – og de tyske overgreb imod de dansksindede og danske værdier – bruger han irriterende megen tid på at chikanere og og angribe H.P. Hanssen i tide og utide – selvom de har samme mål – selvom de begge er udsat for forfølgelse og fængselsstraffe fra de tyske myndigheder.  Han spilder sin tid.  Jens Jessen ville have Flensborg tilbage til Danmark. H.P.Hanssen ønskede en afstemning i Flensborg og mente ikke, at der var mulighed for at Flensborg, ville være under dansk fane.

Artiklen fortsætter under annoncen

Resultatet kender vi i dag. Bogen er ret spændende, når vi er i romanformen – men jeg tør ikke kalde den for en genforeningsroman – i den forstand. Dertil er der for meget Flensborg og Flensborg Avis-historie i den.  Som  skrevet står er Linda Lassen detaljens mester – men her er der simpelthen for meget om Maries husmoderlige sysler, om blandt andet hvorvidt de to skal have ny stuepige – og småsludder, sladder  og bla-bla, om hvor irriterende det er, at hendes kære Jens knækker fingre i tide og utide.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men Linda Lassen har skrevet en spændende bog – trods mine ytringer, trods min stille kritik om, hvorvidt det her virkelig er en roman og ikke snarere en dokumentar – eller er der tale om en genforeningsroman?

Det må læserne selv afgøre. En ting er sikkert – man keder sig ikke i Linda Lassens forfatterskab – man keder sig ikke under læsningen af Jens og Marie. Den historiske viden Linda Lassen besidder er enorm og omfattende.

God læselyst.

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid!

 

7. maj 2024 Politik, Sønderborg

Unge kom med deres bud på et byrum på DSB-grunden

7. maj 2024 Politik

På DSB-grunden, som også huser Ungdomshuset Mejeriet, skal der bygges et kollegie og der er lavet et skitseforslag, som viser, hvordan det kan komme til at se ud. “Det forslag er sendt i udbud og så venter vi og ser, hvem der vil købe grunden og bygge”, sagde byrådsmedlem Didde Lauritzen på en ungeworkshop i […]

Læs mere...