Turde flere blande sig blev færre dræbt af deres partner

27. november 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Når en tidligere leder af Sønderborg Kvinde- og Krisecenter fortalte om centrets arbejde, så sagde hun:

“Vi forebygger drab”.

Og det er der al mulig grund til at tage alvorligt – og i de kommende uger er der fokus på vold i hjemmet, som er ét af flere trin, der kan føre til partnerdrab.

Hvert år udsættes cirka 33.000 kvinder og 13.000 mænd for vold fra deres partner. 10-12 personer, heraf flest kvinder, bliver slået ihjel.

En kvinde havde bedt naboerne ringe til politiet, hvis de hørte larm fra lejligheden. Hun skreg i ti minutter, inden hun blev slået ihjel. Flere i opgangen hørte hende.

Artiklen fortsætter under annoncen

En anden kvinde blev stukket ihjel af sin eksmand med en kniv, da hun var ude at handle. Inden det skete, havde manden fortalt syv personer i omgangskredsen, at han ville dræbe hende.

Turde flere blande sig, så ville statistikken se mindre dyster ud, konkluderer et forskningsprojekt fra 2016, der gennemgår 36 drab i ægteskaber og parforhold begået i Danmark fra 2009 til 2011.

Kendetegnende for de tragiske sager er, at venner, familie, naboer eller kolleger vidste, at der var alvorlige problemer i forholdet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi mangler mod til at handle

I sociolog Ester Nørregaard-Nielsens og cand.jur. Nell Rasmussens undersøgelse svarer ni ud af ti, at de synes, at det er rigtigt at blande sig, hvis man er vidende om vold i et parforhold. Kun syv procent mener, at partnervold er en privat sag.

Når de gode intentioner sjældent føres ud i virkeligheden, så skyldes det ifølge undersøgelsen især frygten for at gøre noget, som er uacceptabelt i andres øjne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Og her er det udbredt blandt de adspurgte at tro, at andre mener, at det er utidigt at blande sig.

“Vi har en frygt for at gøre noget, som andre vil se på med misbilligelse, og derfor lader vi alle være med at blande os. I vores iver for at tilpasse os omverdenen overhører vi vores indre normer og moral”, siger Esther Nørregård-Nielsen.

13. maj 2024 112, Sønderborg

Lystsejler hentet ind af Marinehjemmeværnet

13. maj 2024 112

MHV 814 Budstikken var i weekenden til havnejubilæum i Hamburg. Da besætningen og Budstikken kom hjem til Sønderborg efter en succesfuld tur til Hamborg med syv andre marinehjemmeværnsfartøjer, kom der en melding om en ældre tysk to-mastet sejlbåd, der havde fået motorstop og skulle bruge hjælp for at komme ind til havnen i Sønderborg. ”Besætning […]

Læs mere...