Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om samtykke til uskiftet bo

Advokathuset Muurholm. Arkivfoto: Ole Kæhler
Advokathuset Muurholm. Arkivfoto: Ole Kæhler
10. maj 2024 Samfund Skrevet af: Redaktion

Kære Brevkasse

Min mor og hendes mand, som ikke er min biologiske far, er i gang med at lave testamente, og i den forbindelse ønsker de, at min bror og jeg skal skrive under på et forhåndssamtykke til, at hendes mand kan sidde i uskiftet bo. Min mor siger, at vi kun får vores tvangsarv, hvis vi ikke vil underskrive. Kan hun det? Og hvis jeg ender med at underskrive samtykke til uskiftet bo, vil jeg så kunne trække samtykket tilbage, hvis jeg ændrer mening?

Artiklen fortsætter under annoncen

Hilsen Christine

Kære Christine,

Tak for dit spørgsmål.

Det følger af arveloven, at et bo kun kan udleveres til uskiftet bo, såfremt den afdøde ægtefælles eventuelle særbørn giver samtykke hertil. Samtykket kan indhentes på forhånd, f.eks. i forbindelse med oprettelse af testamente, hvor samtykkeerklæringerne vedlægges testamentet, når det underskrives ved Notaren.

Et samtykke gives som udgangspunkt uigenkaldeligt. Hvis du underskriver sådan en samtykkeerklæring, kan du derfor ikke frit tilbagekalde samtykket, medmindre samtykket kan erklæres ugyldigt f.eks. som følge af bristende forudsætninger eller påvist tvang i forbindelse med afgivelsen af samtykket, men det er kun i helt særlige tilfælde muligt at få tilsidesat et samtykke.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er derfor vigtigt, at du og din bror tænker jer godt om, inden I vælger at skrive under på en samtykkeerklæring. Det er muligt, at der indsættes en betingelse i samtykkeerklæringen, hvori du betinger samtykket af, at det senere kan tilbagekaldes.

Såfremt jeres mors mand kommer til at sidde i uskiftet bo betyder det, at arven til jer udskydes til han enten vælger at skifte boet efter jeres mor, eller til han selv dør. Den længstlevende ægtefælle råder 100 % over det uskiftede bos midler, og kan derfor som udgangspunkt bruge midlerne, som det passer vedkommende.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dog må længstlevende ægtefælle ikke misbruge det uskiftede bos formue. Der skal dog som udgangspunkt meget til for at statuere et misbrug.

Rent juridisk er der intet til hinder for, at din mor i sit testamente reducerer din og din brors arv til tvangsarven – også når reduceringen sker, som følge af manglende samtykke til uskiftet bo.

Din mor kan disponere frit over alt udover tvangsarven. Det kaldes friarven. Hvis I vælger ikke at skrive under nu på samtykkeerklæringerne, er der ej heller noget til hinder for, at din mor og hendes mand i deres testamente skriver, at de henstil[1]er til, at I ved jeres mors død giver samtykke til, at hendes mand kan sidde i uskiftet bo, og at de samtidig bestemmer, at såfremt I ikke giver samtykket til den tid, så skal I alene arve tvangsarven efter jeres mor.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tvangsarven efter jeres mor er ¼ af det hun efterlader sig, hvoraf halvdelen arves af hendes mand (1/8), og den anden halvdel arves af jer børn (1/8). Da I er to børn betyder det, at du og din bror hver krav på 1/16 af arven efter jeres mor, såfremt jeres arv begrænses til tvangsarven.

Jeg vil anbefale jer, at I søger juridisk bistand hos en advokat.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

20. maj 2024 112, Sydals

Frivillige brandmænd gjorde vejen sikker igen

20. maj 2024 112

Mandag aften blev der ringet efter Beredskab Sønderborgs indsatsleder, Jeppe Jørgensen, fordi der var brug for hans hjælp på Kegnæs. “Der var spildt noget olie på vejen, så jeg kaldte Kegnæs Frivillige Brandværn, der smed kattegrus på og fjernede olien, så det igen er sikkert at køre der”, siger Jeppe Jørgensen til SønderborgNYT

Læs mere...