Sønderborg Slot: Starten på Den Store Krig markeres på flere måder

28. juli 2014 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Pressemeddelelse:

Det er folk med betydelig indsigt, der stiller op, når Historisk Samfund for Sønderjylland og Museum Sønderjylland indbyder alle interesserede til tre korte foredrag på Sønderborg Slot søndag eftermiddag den 3. august kl. 15.30. De korte indlæg vil tilsammen give nogle stærke billeder af situationen i Sønderjylland, da 1. verdenskrig brød ud for 100 år siden. En krig der førte til tysk nederlag og danskernes gevinst blev en afstemning om sønderjydernes tilhørsforhold.

Artiklen fortsætter under annoncen

Søndag bliver starten på 1. Verdenskrig markeret.

Søndag bliver starten på 1. Verdenskrig markeret.

Hans Schultz Hansen, arkiv- og forskningsleder, dr. phil. fortæller om Sønderjylland på krigens rand. René Rasmussen, museumsinspektør, cand.mag., fortæller om soldaterne, der tager til fronten, og Inge Adriansen, museumsinspektør, ph.d., fortæller om militariseringen af det civile samfund.

Artiklen fortsætter under annoncen

Publikum kan allerede møde op på slottet kl. 14.45 til en gratis forfriskning, før foredragene begynder kl. 15.30 og afsluttes med fællessang.

Og der bliver lejlighed til at købe bøger om 1. Verdenskrig, bøger som Historisk Samfund for Sønderjylland og Museum Sønderjylland samler til denne specielle lejlighed.

Markeringen af 100-året for udbruddet af 1. verdenskrig omfatter desuden kl. 13 kransenedlæggelse ved Mindehøjen i Broager, kl. 13.30 kransenedlæggelse ved Mindestøtten for de faldne på Kirketorvet i Sønderborg og kl. 14 gudstjeneste i Sct. Marie Kirke med biskop Marianne Christiansen som prædikant.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gudstjenesten bliver en ganske særlig mindegudstjeneste, der markerer 100-året for udbruddet af 1. verdenskrig. Kirken har i tæt samarbejde med biskop, den tyske præst og Inge Adriansen fra Sønderborg Slot tilrettelagt et program, hvor der vil indgå forskellige tankter – udover dagens tekst fra biblen.

Ida og Peter Jodt Jørgensen vil læse uddrag af breve højt, skrevet af sønderjyder fra slagmarken. Brevene er særligt udvalgte af Inge Adriansen til gudstjenesten.

Pastor Hauke Wattenberg vil læse et krigsdigt af Matthias Claudius.

Artiklen fortsætter under annoncen