Bogcafé: Tysk præst troede på næstekærlighed og ikke på nazisme

1. marts 2015 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Når Peter Tudvad kommer på besøg i Brecklings Bogcafé den 18. marts, så skal vi høre ham fortælle om den tyske teolog Dietrich Bohnhoeffer, der ikke bare rettede ind efter alle regler under Hitlers styre.

Peter Tudvad slipper lidt af sin store viden fri i Sønderborg. Foto: Ole Kæhler

Peter Tudvad slipper lidt af sin store viden fri i Sønderborg. Foto: Ole Kæhler

Artiklen fortsætter under annoncen

“Dietrich Bohnhoeffers tilgang til Kristendommen lå i næstekærligheden og han var der hele tiden for sin næste, sin menighed, hvor eksempelvis Søren Kierkegaard så Kristendommen som en sag mellem den enkelte og Gud”, siger filosof Peter Tudvad til SønderborgNyt.

Peter Tudvad har tidligere besøgt Brecklings Bogcafé, hvor emnet var Søren Kiergaard. Rigtigt mange har opfordret til at han vender tilbage og det gør han nu, hvor det handler om den tyske teolog, der på mange måder er Kierkegaards modsætning idet han på flere områder er lidt i retning af vores Grundtvig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Gjorde som han sagde

“Kierkegaard var ordets mand, hvor Dietrich Bohnhoeffer var handlingens mand”.

Dietrich Bohnhoeffer voksede op i en akademikerfamilie, hvor faderen var en af Tysklands førende neurologer.

“Familien var altså ved muffen, men alligevel sad Bohnhoeffer ikke bare på et universitet og skrev sine tanker ned. Han praktiserede sin tro, levede den ud”, siger Peter Tudvad. Teologen bliver tilbudt et embede i et arbejderkvarter og flytter op til sin meninghed.

“Han havde selvfølgelig konfirmandhold og for dem var hans døre altid åbne. Han spillede skak med børnene og fortalte historier. Fortalte om Ghandis kamp i Indien, gjorde dem klogere på verden og de lyttede til negro spirituals”, siger Peter Tudvad. Det har ikke været velset i den tyske kirke, der som alt andet blev gennemsyret med nazisme. Kirken blev for de ariske, som jo var Guds udvalgte folk. I hver fald ud fra nazisternes syn på alt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Selvfølgelig lærte børnene også om Kristendom og om, hvad det vil sige at tro.

Versaillestraktaten, der blev lavet efter den 1. Verdenskrig, gav Tyskland hele skylden for krigen.

“Det mente Bohnhoeffer ikke var i orden, men for ham var næstekærligheden og civilisationen vigtigere end at få hævnet traktaten”, siger Peter Tudvad og nævner, at der er mange paralleller mellem vores egen Grundtvig og Bohnhoeffer.

“Dietrich Bohnhoeffer sluttede sin kamp for næstekærligheden for enden af et reb”, siger Peter Tudvad.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lad dig rive med

Allan Breckling glæder sig til igen at byde velkommen til Peter Tudvad, som mange har opfordret ham til igen at invitere.

Allan Breckling glæder sig til igen at byde velkommen til Peter Tudvad, som mange har opfordret ham til igen at invitere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du er begejstret for historie og beundrer de mennesker, der stiller op for det, som de tror på og siger, som Dietrich Bohnhoeffer gjorde, så skal du smutte indenfor på Café Figo på Rådhustorvet og melde dig til Bogcafé. Den 18. marts begynder Peter Tudvad kl. 19 og det koster 159 kroner at opleve ham.

“Hvis aftenen ikke alene skal bestå af åndelig føde, så kan der lægges ud med en Pariserbøf fra kl. 17.30 og så er billetprisen 229 kroner”, siger bogcafeens bagmand, Allan Breckling til SønderborgNyt

 

 

 

7. maj 2024 Politik, Sønderborg

Unge kom med deres bud på et byrum på DSB-grunden

7. maj 2024 Politik

På DSB-grunden, som også huser Ungdomshuset Mejeriet, skal der bygges et kollegie og der er lavet et skitseforslag, som viser, hvordan det kan komme til at se ud. “Det forslag er sendt i udbud og så venter vi og ser, hvem der vil købe grunden og bygge”, sagde byrådsmedlem Didde Lauritzen på en ungeworkshop i […]

Læs mere...