Børn brugte deres kræfter på brandstationens fastelavnstønder

Omkring 50 børn ville slå katten af tønden. Bachs Foto
Omkring 50 børn ville slå katten af tønden. Bachs Foto
12. februar 2024 Broager Skrevet af: Ole Kæhler

Søndag eftermiddag var der godt 50 børn, som ville være med til at slå katten af tønden hos Egernsund Frivillige Brandværn, som havde hængt to tønder op. Heldigvis fik alle børnene lov til at gi’ tønden flere slag – og der blev fundet både konge og dronning i begge aldersgrupper.

Efter tøndeslagningen måtte børnene tage det slik, som var faldet ud af tønderne – og overraskende nok, så var der slik tilbage, da de havde forsynet sig. Og selvfølgelig måtte børnene også komme en tur indenfor i brandbilerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var de frivillige brandmænd, der havde inviteret til tøndeslagning for ottende eller niende gang.

En velfungerende brandstation

Egernsund Frivillige Brandværn er fra den 1. maj 1880 og har tæt på 144 år på bagen.

“Det er det ældste frivillige brandværn og det blev det efter brandværnet i Sønderborg blev ændret. Værnet i Sønderborg var få år ældre”, siger vicebrandkaptajn Micahel Asmussen til SønderborgNYT. Han fortæller videre, der er 19 frivillige brandmænd og lige nu er der to køretøjer og et tredje er på vej.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vores station bliver kaldt omkring 25 gange om året og derfor er vi i gang med at uddanne os til overfladereddere. Vi kan sagtens klare den opgave også og det er derfor, vi får den tredje bil”, siger vicebrandkaptajnen.

Der er også tilknyttet et par gæstebrandmænd i Egernsund og det er frivillige brandmænd fra andre stationer, som arbejder tæt på stationen i Egernsund.

“Når vi bliver uddannet som brandmænd, så lærer vi at gøre tingene på bestemte måder og det gør, at vi sagtens kan have en ‘gæst’ med på holdet”, siger Michael Asmussen og fortæller, at der nogle i nærheden af Egernsund Frivillige Brandværns station på Svinget, som går og overvejer at blive frivillige brandmænd, så er de velkomne til at ringe til brandkaptajn Johnny Asmussen på telefon 2521 2982 og aftale et besøg på stationen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Han vil blandt andet fortælle dem, vi har et helt fantastisk fællesskab”.

Tilbage i ’80erne fik frivillige brandmænd udleveret en jakke og en hjelm – og når alarmen gik, så var de med i brandbilen. Men op gennem ’90erne gik man over til at give alle brandmænd i landet den samme uddannelse og gik dermed bort fra sidemandsoplæringen. Der lægges løbende kurser ovenpå de frivillige brandmænds uddannelse, så det er uddannet til at klare de scenarier, som de sendes ud i.

Her er der billeder af børnene der slår til tønden.