Borgmesteren: Penge til sagsanlæg mod staten er givet godt ud

20. maj 2020 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Der var glæde i Sønderborg Kommune, da regeringen forleden præsenterede den ny udligningsordning. Det viste sig nemlig, at man på Christiansborg havde lyttet til de 19 kommuner – heriblandt Sønderborg – som pegede på fejl i beregningsgrundlaget og på den baggrund rejste en sag mod Staten. Nu får Sønderborg Kommune yderligere en kompensation på 28 millioner kroner for de skævheder, der er påpeget i de foregående års beregningsgrundlag.

 Der var i det første udspil til en ny udligningsordning lagt op til, at Sønderborg Kommune skulle af med ca. 10 millioner kroner. Resultatet blev i stedet, at Sønderborg Kommune får ca. 20 millioner, hvoraf de 17 er fra pendlerskatten. Hertil kommer nu, at der udbetales et éngangs-tilskud på 28 millioner kroner som kompensation for de skævheder i beregningsgrundlaget for uddannelsesniveau for udlændinge, som Staten har erkendt, at der var de foregående år.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vores påstand var og er, at det gav en skævvridning i beregningen af tilskud, at man ikke registrerede udlændinges uddannelsesniveau. Højtuddannede udlændinge udløste samme tilskud som lavtuddannede udlændinge og da vi har mange lavtuddannede, var effekten negativ for os. Det er der nu rettet op på for de kommende år og vi får som kompensation for de foregående år 28 millioner uventede kroner. Det luner da”, siger borgmester Erik Lauritzen i en pressemeddelelse.

Før sagsanlægget blev der skrevet et juridisk notat, der vurderede, at ministeriet ikke har levet op til sin undersøgelsespligt, da det i udligningsloven skulle fastlægge kriterier for uddannelse. Sønderborg Kommune vurderede, at den på den baggrund havde mistet 19,5 millioner kroner og det beløb var kravet fra kommunen, hvis det var kommet til en retssag. I den nye udligningsordning er der indeholdt en aftale om tilskud til de kommuner, der har haft et tab på grund af manglende oplysninger om udlændinges medbragte uddannelse. Aftalen indebærer, at de berørte kommuner får et toårigt kompensationstilskud, som for Sønderborgs vedkommende er 14 millioner i to år, altså 28 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg er både glad for, at det midt i denne coronatid lykkedes regeringen at lande en ny udligningsreform og for, at den landede så retfærdigt, som tilfældet blev. På den baggrund er jeg ikke ked af, at vi investerede op imod 300.000 kroner i retssagen, som vi førte sammen med 18 andre kommuner. I et budget på fem milliarder kroner kan de beløb, vi har fået ud af det, lyde som småpenge. Men her drejede det sig ikke kun om penge. Det handlede også om ret og rimelighed – om et retfærdigt beregningsgrundlag og om, at pendlerskatten skulle være en del af reformen, siger borgmesteren.

Artiklen fortsætter under annoncen

HUSK – Støt den lokale handel i en svær tid! 

 

11. maj 2024 112, Sønderborg

Sejlende politi tjekkede 21 sejlskibe

11. maj 2024 112

Fredag kontrollerede politiet 21 af de flotte sejleskibe, som sejlede fra Sønderborg til Flensborg for at deltage i Romregattaen i dag, lørdag.. “Det gav to sigtelser og mange gode snakke med søfolkene, skriuver politiet på X og tilføjer, at de er glade for at kunne borgerne på vandet.

Læs mere...