Debat: Hvad får borgerne ud af de millioner som ProjectZero koster?

1. november 2022 Debat Skrevet af: Redaktion

Svenja Karstensen, Tørsbøl,  skriver: 

De fleste borgere i Sønderborg Kommune har hørt om ProjectZero og læser tit hvor glad kommunen og byrådet er for det. Visionen er skabt af tænketanken Futura Syd i 2007 og bakkes op af et ’enigt’ byråd samt en række offentlig-private partnere med Bitten & Mads Clausens Fonden i spidsen. Men hvad er ProjectZero?

Jo, ProjectZero er Sønderborgs vision om, gennem omstilling af energisystemet, at reducere områdets CO2-udledning til NUL i 2029 og samtidig skabe nye kompetencer og grønne jobs. ProjectZero-visionen er også for Danmark og resten af verden et demonstrationsprojekt for, hvordan man for et helt område gennem ansvarlighed, samarbejde og handlinger på samme tid reducerer CO2 og skaber nye kompetencer og grøn jobvækst lokalt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Visionen

ProjectZero skriver, at Sønderborg-området har med udgangen af 2020 reduceret CO2-udledningen med 51,80 procent. I 2025 skal udledningen være reduceret med 75 procent i forhold til 2007. Men der findes ingen modregningstabel i den anden ende. F.eks. hvor meget mere den øgede transport i forbindelse med nye virksomheder skaber. Jeg tænker da, for at få det helt rigtige overblik over tallene, skal man vel regne de gode tal til og de dårlige fra, for ellers giver det da et meget skævt billede?

Artiklen fortsætter under annoncen

Men ProjectZero hverken kender eller interesserer sig for de tal.

Det er i hvert fald mit indtryk efter jeg har været til møde med deres vicedirektør, Allan Pilgaard-Jensen og formanden for Natur-, Klima- og Miljøudvalget.

Jeg sendte dem en masse spørgsmål angående biogasanlægget ved Kværs – især i forhold til metanudslip og CO2 fra 68.000 lastbiler og jeg ved ikke hvor mange skibe en del uger forinden, som de ville svare på. Jeg blev dog meget skuffet, da de ikke kunne svare på et eneste spørgsmål og de har heller ikke indhentet svar fra Nature Energy eller Energistyrelsen, det skulle jeg selv sagde de. Jeg tænker selv udvakgsformand Asger Romme Andersen må have været meget overrasket over de ikke tilstedeværende svar.

Artiklen fortsætter under annoncen

Aktindsigten

Derefter var jeg nysgerrig på, hvor mange skattekroner der går til denne prestigefyldte vision. Aktindsigten fortæller mig, at der siden 2007 er blevet givet et tilskud fra kommunen til ProjectZero på 23 millioner kroner.

Fra 2022 giver kommunen dem et tilskud på tre millioner kroner årligt. Men de mange penge bliver ’bare’ budgetteret under økonomiudvalget/politikområde07/natur/klima og forsyning i kommunens økonomi.

Ingen i kommunen ved, hvad de specifikt bliver brugt på. Er det til drift og lønninger? Er det til vejleding og coaching? Er det til maskiner og værktøj?

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er da efter min mening meget besynderligt, at kommunen ikke får en årlig oversigt over forbruget af så mange penge!

Når jeg så ovenikøbet får at vide fra min aktindsigt, at disse tre millioner kroner ikke indgår i nogle besparelser for i år eller sågar resten af denne byrådsperiode bliver jeg lidt harm. Der skal spares på alt i disse dage, fordi der er åbenbart er blevet brugt en masse penge kommunen ikke havde og fordi udgifterne på diverse stiger overalt.

Mulige besparelser

Artiklen fortsætter under annoncen

Politikerne i Byrådet er i fuld gang med at svinge sparekniven og alle spare-muligheder er i spil – også den offentlige transport, hvor politikerne har bedt forvaltningen lave en liste, der viser, hvad der kan spares på den konto.

Så kan jeg da fortælle Byrådet, at de samme penge, som går til ProjectZero er de samme penge, som måske skal spares på et ungdomsbuskort til unge under uddannelse eller et gratis buskort til børn fra 0. – 10. klasse. Og eller ved nedlæggelse af Flextur er et forventet besparelsespotentiale på 1,6 millioner kroner årligt fra 2023, så efter min mening vil de tre millioner årligt gavne meget mere mange andre steder end lige præcis hos ProjectZero.