Debat: Nu skal Sundhedsudvalget skrive den næste plan for sundhedspolitik

24. juni 2022 Debat Skrevet af: Redaktion

Sundhedsudvalgsformand Didde Lauritzen skriver:

For fire år siden godkendte vi i det daværende Sundhedsudvalg kommunens Sundhedspolitik 2019 til 2022. Evalueringen af den er nu lagt frem i Byrådet.

Udgangspunktet for politikken var den nationale sundhedsprofilundersøgelse som pegede på at sundheden i Danmark og i Sønderborg særligt var udfordret på fem områder. Overvægt, mental sundhed, fysisk aktivitet, kroniske sygdomme og rygning.

Vi satte et mål om at flere borgere skulle være fysisk aktive i deres fritid, men desværre har Corona udfordret den dagsorden, særligt i forhold til det etablerede foreningsliv som i lange perioder har været lukket ned, og vi ser en negativ udvikling i andelen af borgere som dyrker motion i fritiden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rygning er den enkeltfaktor der har den største negative indflydelse på danskernes helbred. Derfor glæder det mig enormt meget at se, at de initiativer vi har taget i de seneste fire år med røgfri skoletid både på folkeskoler og ungdomsuddannelser, røgfri arbejdstid sammenholdt med at der er taget nationale initiativer på området har haft en markant effekt. Andelen af daglige rygere er generelt faldet betydeligt.

Særligt positivt ser det ud blandt de 16 til 34 årige hvor andelen af daglige rygere er faldet fra 20,3 til 14 procent

Artiklen fortsætter under annoncen

At reducere andelen af borgere med kronisk sygdom var endnu et fokusområde. Igen har vi været udfordret af Corona-restriktioner. Men vi er lykkedes med at få et stærk samarbejde med sygehus Sønderjylland og psykiatrien i Syddanmark, hvor vi har sat gang i en række konkrete initiativer for at skabe bedre overgange og sikre at borgere, der afsluttes eller udskrives fra sygehuset, får tilbudt relevante forløb i Sundhedscentret.

Aktuelt arbejder vi sammen med psykiatrien om at skabe bedre tilbud til børn og unge med ADHD, vi har lavet en praktikordning på tværs af botilbud og psykiatrisk afdeling og vi har gang i et projekt med bedre overgange for kræftpatienter til rehabliterende indsatser i kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

I ’Sammen om Sundhed’ arbejder en sygeplejerske med at styrke sundheden hos psykisk sårbare borgere og mindske den ulighed i sundhed, som er så markant hos borgere med psykiatriske lidelser.

En anden faktor som i høj grad truer vores folkesundhed er overvægt.

Både blandt børn og voksne. I dag er mere end hver anden voksne dansker overvægtig. Blandt voksne har vi sat gang i ’Projekt bæredygtig livsstil’. For børn og unge, har vi blandt andet arbejdet med at gøre madordninger i dagtilbud attraktive, mange af vores folkeskoler arbejder aktivt med at tænke mere bevægelse ind i skoledagen, vi har udvidet fritidspasordningen, så udsatte børn og unge kan deltage i fritidsaktiviteter og vi har startet et pilotprojekt i samarbejde med Humlehøjskolen og daginstitutionen Humletumle om mere bevægelse og idræt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vores overvægtsklinik udvikles og der er lavet et stærkt samarbejde med den lokale børneafdeling. Resultaterne er flotte, andelen af børn, der er overvægtige ved indskolingsundersøgelsen er faldet, og særligt ved udskolingsundersøgelsen ser vi et imponerende flot fald i andelen af overvægtige unge fra 23,4 til 17,5 procent – det er vigtigt, fordi vi ved at omkring 70 procent af unge, som er overvægtige i udskolingsalderen også vil være det som voksne.

Endelig er der den mentale sundhed, et område, som både lokalt og nationalt, har haft stor opmærksomhed de seneste år – og med rette. Når tæt på hver femte unge angiver dårlig mental trivsel, så har vi et problem!

Artiklen fortsætter under annoncen

Desværre må vi erkende, at den andel er stigende. Kan det tilskrives Corona? Måske delvist, men tendensen har altså været der siden den første sundhedsprofil blev lavet i 2013.

I Sønderborg har vi særligt haft fokus på de unges mentale trivsel. Her har vi fået gratis psykologhjælp til unge i Sundhedscentret og vi har igennem et stærkt samarbejde med ungdomsuddannelserne skabt en række forebyggende tilbud så tæt på de unge som muligt. Samtidig arbejder vi aktivt med de unge om at skabe kulturændringer og om at italesætte de problemstillinger, som fylder hos de unge.

Efter sommerferien starter vi et pilotprojekt omkring styrket mental trivsel i folkeskolerne, hvor elever, forældre, skole og sundhedsplejen i fællesskab skal sikre et styrket tidligt opsporende og forebyggende fokus på at skabe bedre mental trivsel blandt vores elever i folkeskolen.

Så der er stadig nok at tage fat på, for det nye Sundhedsudvalg, som lige om lidt skal skrive den næste sundhedspolitik. De fem fokusområder er fortsat aktuelle, vi skal styrke vores sygehussamarbejde yderligere og så skal vi i højere grad arbejde med den stigende sociale ulighed i sundhed og inddragelse af netværk og pårørende.