Debat: Syddanske Lystfiskere og Sportsfiskerforeningen Als er imod udsætning af ørreder

1. juli 2023 Sundeved Skrevet af: Ole Kæhler

Kim Hermann, formand for Syddanske Lystfiskere, Sportsfiskerforeningen Als samt Sønderjysk Ørredfond, skriver:

Det kan måske undre, at flere af de lokale lystfiskerforeninger ikke bakker op om Havørred Als’ projekt med udsætning af havørredsmolt samt udplantning af ålegræs og udlægning af mundingsnære stenrev, men det er der en meget enkel forklaring på.

Artiklen fortsætter under annoncen

På grund af en mangeårig indsats fra lystfiskerside med biotopforbedring og støtteudsætning af yngel producerer vore vandløb i dag tilstrækkeligt med nye havørredsmolt.

Af samme grund er de lokale lystfiskerforeningers fælles vandplejesammenslutning nu helt ophørt med udsætning af yngel og koncentrerer deres indsats omkring biotopforbedring i vore vandløb.

Imidlertid er den økologiske tilstand i farvandene omkring Als og Sundeved især på grund af kvælstofforurening og tilstedeværelsen af en unaturlig stor bestand af skarv samt erhvervsmæssig bortskrabning af muslinger i dag så elendig, at de ikke længere er egnede levesteder for bl.a. havørred.

Artiklen fortsætter under annoncen

Stort set alt ålegræs, der både binder en masse af det forurenende kvælstof og desuden virker som skjul og huser en masse byttedyr, er væk.

Resterne samt den kløvertang, der stadig måtte være tilbage, bliver stadig tidligere og tidligere på året på grund af alt for meget kvælstof i vandet dækket og kvalt af algevækst (meget sigende kaldet fedtemøg).

Den enorme opblomstring af alger bruger den ilt, der er tilbage, så bunddyr og småfisk ikke længere kan overleve på det lave vand, og når algerne dør, falder de ned og rådner op på bunden, hvorved de sidste rester af ilt bruges.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det samlede resultat er, at havbunden i dag er en uddød ørken dækket af døde muslingeskaller og et blødt tæppe af mudder og svovlbakterier, der fint kan overleve i det iltfrie vand.

Tidligere sås dette iltsvind kun enkelte steder og på langt dybere vand. I dag er det et hverdagssyn på vanddybder helt ned til omkring en meter.

Havørreden er en vandrefisk, så de havørreder, der hvert år som små smolt trækker ud fra vore vandløb, bliver i dag kun i lokalområdet præcis så længe, som de er i stand til at overleve på de sparsomme bestande af tanglopper og andre smådyr, der stadig måtte være inde på det helt lave vand.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvor de tidligere kunne blive i lokalområdet og fortsætte med at vokse sig store på de fødeemner, der den gang var på vanddybder omkring 1 – 3 meter eller sildestimerne på det endnu dybere vand, der nu også stort set er forsvundet, svømmer de nu helt naturligt væk fra området, og vi ser dem ikke igen.

Det er et kæmpe problem, der ikke kun kan løses ved en lokal indsats, men som kræver lovmæssige indgreb med drastisk nedsættelse af tilførslen af kvælstof, regulering af skarv, totalt ophør af fiskeri med skrabende redskaber, udvidede reguleringer af det øvrige erhvervsmæssige fiskeri, enorme udplantninger af ålegræs og udlægning af mange mange flere stenrev.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det hjælper derfor ikke at udsætte flere havørredsmolt, hvilket rent faktisk ikke kan udelukkes kan have en direkte uønsket negativ virkning, og vi kan derfor ikke støtte Havørred Als’ projekt med udsætning af havørredsmolt.

Det er spild af penge og gode kræfter, der kunne bruges meget bedre andre steder.

Vi har gentagende gange forsøgt at komme i dialog med Havørred Als, men det er desværre hver gang strandet på grund af store ideologiske forskelle.

Der er derimod ikke meget vi hellere ville end at støtte Havørred Als i deres fantastiske gode og rigtige projekter med udplantning af ålegræs og udlægning af mundingsnære stenrev.

Det kan vi imidlertid ikke, fordi det for nuværende misbruges som værende en samtidig støtte til udsætning af havørredsmolt.

Vi har derfor bedt Havørred Als fjerne denne kobling, men har endnu ikke fået svar.

Afslutningsvis er jeg nødt til at påpege, at det ikke er korrekt, når Fiskeristyrelsen og DTU-Aqua citeres for ”at være begejstrede” for Havørred Als’ planer om udsætning af havørredsmolt.

Det er korrekt, at Miljøministeriet har givet tilladelse til udplantning af ålegræs og udlægning af nogle mundingsnære stenrev, hvilket både DTU-Aqua og vi er ganske begejstrede for; men som omtalt i artiklen Forvaltningen anbefaler et nej til at bruge penge på at udsætte havørredyngel den 30. september 2022, har Fiskeristyrelsen tidligere efter vejledning fra DTU-Aqua direkte afslået at give Havørred Als tilladelse til udsætning af havørredsmolt.

Det er muligt, at Fiskeristyrelsen efterfølgende har omgjort deres beslutning, det kender jeg blot ikke noget til; men jeg ved, at DTU-Aqua stadig på linje med os  og direkte anbefaler, at der i vort lokalområde ikke bruges penge og kræfter på udsætninger.

2. maj 2024 Erhverv, Sønderborg

To restauranter i Sønderborg er nomineret af Den danske spiseguide

2. maj 2024 Erhverv

Laura Steenholdt fra Karikatur, som nu har til huse ved Rytterstatuen ved havnen i Sønderborg, er nomineret som årets souschef for sit håndværk i køkkenet. Desuden er Karikatur nomineret som Årets Frokostrestaurant og Den danske Spiseguide har også nomineret Restaurant Syttende på Hotel Alsik I januar måned var Bent Christensen, der er redaktør på Den […]

Læs mere...