Debat: Vindmøller gør idyl til stavnsbinding og økonomisk ruin

Arkivfoto
Arkivfoto
18. august 2023 Debat Skrevet af: Ole Kæhler

Allan Moos, Avnbøløstenvej, skriver:

Vi har længe nok hørt rosenrøde fortællinger om, at vindmøller er til gavn for den ’grønne omstilling’ og at der slet ikke er tale om nogen form for værdiforringelse af din ejendom, selvom der bliver stillet vindmøller eller solcelleparker op i dit område!

Det er det H.C.Andersen-eventyr, som vi jævnligt hører fra vindmølleindustrien, lobbyvirksomheden Green Power Denmark, Viden om Vind, diverse professorer i energiplanlægning, diverse ’grønne’ politikere og sidst, men ikke mindst, klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, der – hvis ikke alle ved det i forvejen – kom direkte ind som minister fra en chefstilling i den lobbyvirksomhed, som Kristian Jensen i dag er chef for.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er efterhånden ret svært at holde rede på, hvem der repræsenterer hvad og hvorfor, men det tjener vel et formål – for nogen.

Lobbyvirksomheden Viden Om Vind har begået en ’Analyse vedrørende prisudvikling og salgbarhed af naboejendomme til store vindmøller’, hvor man på sidste side ganske frejdigt konkluderer:

“Indgangsspørgsmålet til denne analyse var: Bliver man stavnsbundet til et usælgeligt hus, hvis man bliver nabo til en stor vindmølle?

Det spørgsmål kan alene ud fra nedenstående fremlagte dokumentation besvares med et klart nej!

Artiklen fortsætter under annoncen

Lobbyvirksomhedens ’analyse og konklusion’ harmonerer dog ikke med virkeligheden, idet flere danske medier kan berette om de problemer som husejere har i forbindelse med optagelse af lån i et realkreditinstitut, og deres ’dokumentation’ er på det nærmeste ’skræddersyet’ til lejligheden.

Avisen Finans beskriver netop problemet i en artikel om en husejer på Sjælland som – efter at der blev offentliggjort planer om vindmøller i nærheden – oplevede at Totalkredit i deres afslag på et byggelån begrundede afslaget med:

Artiklen fortsætter under annoncen

’En marginalejendom er et udtryk for en ejendom, der i kraft af sin type, beliggenhed og/eller vedligeholdelsesstand er meget svær omsættelig. Dette vil den være, hvis der står vindmøller i nærheden. For pantet betyder det, at der kan være tilfælde, hvor ejendommen ikke er egnet til belåning (afslagssager) eller alene kan belånes som risikosag. Dette betyder, at ejendommen og kundens muligheder for normale låneforhold bliver væsentligt forringet’.

Hvordan i alverden kan Viden om Vind med et så sigende og påståeligt navn fremkomme med udtalelser, der står i så skærende kontrast til virkeligheden?

Artiklen fortsætter under annoncen

Er det udtalelser som bunder i uvidenhed, eller er det udtalelser, som blot har til formål at skabe en beroligende sikkerhed på skrømt overfor de problemer, som flere og flere husejere efterhånden er blevet bekendt med og – hvis det sidste er tilfældet – på hvilken eller hvis foranledning?

Andre realkreditinstitutioner har samme tilgang til vindmøllerne:

’Ejendomme, der generes af støj eller skyggepåvirkninger fra vindmøller, skal risikomarkeres og frarådes til belåning’, skriver Jyske Banks realkreditselskab, Jyske Realkredit, i sin instruks.

Artiklen fortsætter under annoncen

Landets største ejendomsmæglerkæde, EDC, med 230 butikker rundt om i landet har også oplevet tilfælde, hvor banker eller realkreditselskaber afviser at finansiere en bolighandel, selvom køber og sælger er blevet enige!

Danske Banks realkreditselskab, Realkredit Danmark, afviser, at man har en tilsvarende instruks, og at man opererer med en særlig kategorisering af svært omsættelige ejendomme tæt på f.eks. vindmøller og solcelleanlæg.

’Vi deler ikke vores vurderingsinstrukser eksternt’, skriver Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, i en e-mail.”

Det må så være op til læseren at gisne om, hvilke retningslinjer der er gældende i Realkredit Danmark, men Realmægleren fra Holbæk har været ejendomsmægler i 20 år, og har i den tid oplevet, at realkreditselskaberne er blevet stadig striksere.

”Det er tydeligt, at det for realkreditselskaberne har fået langt større betydning for vurderingen og finansieringen, om huse ligger udsat. De går meget hårdere til ejendomme tæt på vindmøller og solcelleanlæg – og andre ting, der skæmmer – end vi oplevede før i tiden. Det er blevet 20 gange sværere end for 10-15 år siden”, siger Realmægleren Robin Scott Rasmussen.

Erhvervsminister Morten Bødskov beholder skyklapperne på og væver lidt videre på eventyrfortællingen:

’Danmark er et grønt foregangsland, og det står højt på regeringens dagsorden at komme i mål med vores grønne ambitioner og målsætninger. Men vi skal løfte i flok, og det gælder også bankerne og realkreditinstitutterne’, siger ministeren.

Man må konstatere, at udtalelser fra regeringen og dens ministre stort set følger det mønster, som blev fastlagt under den forrige regering, med dens utopiske forestillinger om Danmark som et foregangsland.

Desværre ser det mere og mere ud til, at man lader projektmagere og energiselskaber stå for udviklingen, med det resultat, at flere og flere mennesker rammes økonomisk, mens de selv skovler penge ind – til glæde for dem selv, men til ubodelig skade for Danmarks landbefolkningen, samt dansk natur og fauna.

Det er den massakre vi oplever Sønderborg Kommune gerne vil udføre i øjeblikket, hvor politikkerne hellere end gerne vil føje vindbranchen. Fremfor at tjene/beskytte deres egen landbefolkning.

Skidt med klimaet og befolkningen – blot pengene passer!

Derfor siger vi et klart og rungende NEJ TAK til vindmøller ved Avnbøløsten!