Debatindlæg: Borgmesteren fortæller om kommunens klagesager

25. september 2020 Samfund

Borgmester Erik Lauritzen skriver: 

På onsdagens økonomiudvalgsmøde blev udvalget præsenteret for det der hedder Danmarkskortet for det sociale område. Det er ministeriets opgørelse over de enkelte kommuners sagsbehandling og omfanget af klagesager og afgørelser.

Hvert år behandles omkring 30000 sager på det sociale område i Sønderborgs forvaltninger. Antallet af sager, hvor borgerne har klaget over afgørelserne, var i 2019 ialt 107. Der er et fald i antal fra 147 i 2017.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg er glad for, at vi i Danmark har et system, der giver borgerne ret til at klage over en afgørelse og at vi som kommune bliver hjulpet og kontrolleret i, om vi følger lovgivningen og behandler sagerne korrekt.

Når jeg har brugt ordene ‘det kan vi leve med’, så mener jeg lige præcis, at det er et acceptabelt antal klagesager. Vi vil aldrig nå til, at der ikke klages over afgørelser.

Til gengæld skal vi arbejde videre med kvaliteten i sagsbehandlingen og samarbejdet med de berørte borgere.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børneområdet – 5000 sager om året

På børneområdet træffer forvaltningen årligt afgørelse i ca. 5000 sager – et tal der har været stigende gennem årene -flere og flere har altså brug for ydelser eller støtte.

Her er antallet af klagesager ligeledes faldet fra 52 i 2017 til 32 i 2019 – heraf er 24 sager blevet omgjort. Altså har Ankestyrelsen enten underkendt kommunens afgørelse eller har bedt kommunen behandle sagen påny.

Det giver en omgørelsesprocent på 75procent, hvilket er en høj andel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Imidlertid er antallet af omgjorte sager reelt faldet siden 2017, men ikke i samme takt som antallet af klagesager.

Jeg er godt tilfreds med, at vores forvaltning på børneområdet har nedbragt antallet af klagesager så markant. Jeg er tilfreds med, at der konstant arbejdes på at forbedre sagsbehandlingen og reducere antallet af sager der må gå om.

Til gengæld bliver hverken jeg, Byrådet eller forvaltningen aldrig helt tilfreds i forhold til, at kommunens afgørelser underkendes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vi skal konstant arbejde på at gøre det bedre – og det ved jeg, at der er fuld fokus på i det politiske udvalg og i forvaltningen Børn og Uddannelse.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
29. september 2022 112, Sønderborg

Politiet tog 131 gram amfetamin fra en mand fra Nordals

29. september 2022 112

Klokken 02:10 – natten til torsdag – fik en politipatrulje øje på en bil, som var efterlyst og derfor kørte de efter den. “Det var på Kløvermarken og betjentene så, at bilens passager kastede en pose ud fra vinduet kort inden de fik standset bilen”, siger Chris Thorning Vesterdal fra det lokale politi. Betjentene vurderede, […]

Læs mere...