Efter 12 års forarbejde er det meste af Vindmølleprojekt Lillebælt Syd solgt

Klar til pressemøde: Foto: Ole Kæhler
Klar til pressemøde: Foto: Ole Kæhler
23. januar 2024 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Hvad der i 2010 startede med, at et lokalt vindmøllelaug på Als fik en idé om, at vi en dag skulle have en havvindmøllepark i Lillebælt, er nu ved at blive til virkelighed. Ideen var så god, at den blev grebet og bakket op af Sønderborg Kommune, Energinet, Bitten & Mads Clausens Fond og LINAK.

Tirsdag formiddag holdt SONFOR pressemøde på Point og View på Hotel Alsik i forlængelsen af morgenstundens pressemeddelelse, hvor SONFOR skrev, at franske TotalEnergies har købt 72,2 procent af havvindmølleprojektet, Lillebælt Syd .

Artiklen fortsætter under annoncen

”I dag kan vi glæde os over, at Sønderborg Kommunes forsyningsselskab, SONFOR, har underskrevet en købsaftale med franske TotalEnergies. Aftalen betyder, at vi med de to stærke partnere, TotalEnergies og danske European Energy nu har både muskler og knowhow til at opføre en vindmøllepark i Lillebælt, når vi først får tilladelserne i hus. En fremtidig vindmøllepark er et kæmpe skridt i den grønne omstilling”, sagde borgmester Erik Lauritzen på pressemødet.

”Det har taget 12-13 år at nå hertil og vi skal huske, der er mange, som har været en del af det. Ikke mindst et samlet byråd, som år efter år har bakket op. Det samme har Linak, Danfoss og Bitten & Mads Clausens Fond”, sagde han videre og tilføjede, at han ser frem til at følge projektet den sidste kilometer.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og som vi ved fra Tour de France, så kan det vise sig, den sidste kilometer bliver den sværeste.”

Hidtil er det Lillebælt Syd, som har stået i spidsen for projektet, og de fortsætter, men med nye folk ombord, så hele ejerkredsen bliver repræsenteret.

”Her får vi et lokalt bestyrelsesmedlem og også en observatørplads”, siger SONFORs næstformand, Tom Hartvig Nielsen, til SønderborgNYT. På spørgsmålet om, hvordan energi, som produceres ved Assens af et udenlandsk firma, kan tælle med i Sønderborgs grønne regnskab, henviser han til Project Zeros direktør, Brian Seeberg, som siger:

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det som tæller, det er, at når strømmen kommer i land, så bliver den brugt til at lave brint i et power-to-x-anlæg. Altså bliver energien produceret lokalt”.

Brian Seeberg fortæller videre, at grøn omstilling tager tid, fordi der er massiv modstand mod vindmøller, biogasanlæg og solcelleparker.

”Og når det gælder havvindmøllerne i Lillebælt og de store anlæg, som skal bygges på Als, så kan naboerne købe andele i projektet. SONFOR ejer 15 procent, og borgerne kan købe en bid af op til 20 procent. Det kan gøre det lettere at acceptere vindmøllerne og anlæggene på land”, siger SONFORs bestyrelsesformand, Ellen Trane Nørby, til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er endnu ikke offentliggjort, hvor mange penge TotalEnergies skal lægge på bordet for at blive en del af vindmølleprojektet.

“Det må vi ikke oplyse endnu, fordi det drejer sig om et børsnoteret selskab. Der er nogle regler, som skal følges. Men jeg kan sige, at de udgifter SONFOR har haft frem til nu, de skal nok blive dækket”, siger SONFOR-direktør Christian Udby til SønderborgNYT.

Vindmølleparken i Lillebælt er et projekt, der blev tænkt på tilbage i 2010, hvor det kom med blandt mange andre ideer til at gøre Sønderborg CO2-netutralt i 2029.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Efter vi i Socialdemokratiet bremsede for en mulig opsætning af vindmøller på land i 2013, så blev ideen om havvindmøller taget op igen og projektet med vindmøller i Lillebælt blev aktuel et år eller to senere”, siger borgmester Erik Lauritzen til SønderborgNYT.

Når Socialdemokratiet ikke ville bakke op om vindmøller på land, så skyldtes det, at der var usikkerhed om, om vindmøllerne påvirker naboernes helbred.

”Så vores nej skulle gælde indtil det var undersøgt”, siger borgmesteren.

Det er SONFOR, der stod for forprojektet til Vindmøllepark Syd og selskabet skal ikke producere og sælge strøm, men er blot med i tilløbet. På et informationsmøde om projektet i 2017 sagde daværende direktør Lars Riemann fra Sønderborg Forsyning, som nu hedder SONFOR, at de er fødselshjælpere og arbejdet betales med penge fra EU, så det er ikke kunderne i Sønderborg Forsyning, der betaler.