Forskerpris for årets lyse idé overrakt til Irina Iachina fra SDU i Sønderborg

Irina Iachina og Bo Stærmose. Pressefoto
Irina Iachina og Bo Stærmose. Pressefoto
25. september 2020 Erhverv Skrevet af: Redaktion

Torsdag eftermiddag blev en helt særlig en af slagsen for Irina Iachina, der er ph.d.-studerende ved SDU. Her vandt hun nemlig Otto Mønsteds Fonds forskerpris, The Bright Idea. Irina Iachina blev anerkendt for en innovativ opfindelse, idet hun har udviklet verdens muligvis bedste, kunstige edderkoppesilke.

Otto Mønsteds Fond har for andet år i træk uddelt prisen, The Bright Idea, i kategorierne Business og Science. Den går til studerende – bachelor, kandidat, ph.d., postdoc eller en gruppe af yngre forskere – som har en idé eller har udviklet en løsning med et stort potentiale.

Artiklen fortsætter under annoncen

I år tilfaldt årets lyse idé inden for forretning Irina Iachina, som er ph.d.-studerende fra Mads Clausen Instituttet på SDU i Alsion. Hun har udviklet verdens muligvis bedste kunstige edderkoppesilke, som er et bæredygtigt letvægtsmateriale med hidtil usete egenskaber sammenlignet med de fleste menneskeskabte materialer. Edderkoppesilke er nemlig fem gange stærkere end stål og tre gange stærkere end kevlar. Ifølge Irina Iachina har det potentiale til at erstatte kevlar i luftfarts- og bilindustrien.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Mit projekt har handlet om at skabe kunstig edderkoppesilke, og resultatet er et miljøvenligt supermateriale, der kan give helt nye muligheder for både danske og verdensomspændende industrier. Jeg har arbejdet længe og hårdt på projektet, så at blive anerkendt med forskerprisen gør mig utrolig glad og stolt”, siger Irina Iachina i en pressemeddelelse.

Uddelingen af prisen går hånd i hånd med Otto Mønsteds Fonds hovedformål, som er at bidrage til Danmarks handel og industri blandt andet gennem støtte til unge forskere. Juryen var meget begejstret for Irina Iachinas idé.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi har set et meget højt niveau blandt årets ansøgere. Men Irinas idé skilte sig ifølge juryen ud. Hun præsenterer en unik evne til at kombinere mikrobiologi med kemiske processer for at opnå noget, som forskere har prøvet i mange år. At imitere styrken af edderkoppesilke kan have et stort industrielt potentiale”, siger Nina Movin, adm. direktør i Otto Mønsteds Fond og A/S.

Prisen The Bright Idea blev uddelt af fondens formand Bo Stærmose.