Fremover deler kommunen langt færre støttestrømper ud

Hjemmeplejen hjælper fortsat med at få støttestrømper af og på. Pressefoto
Hjemmeplejen hjælper fortsat med at få støttestrømper af og på. Pressefoto
8. december 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Fremover kan kompressionsstrømper sjældent bevilges som et hjælpemiddel, fordi kommunerne skal følge en principmeddelelse fra Ankestyrelsen. Sønderborg Kommune indfører den nye praksis med virkning fra årsskiftet og det betyder, at der er færre, som bevilget kompressionsstrømper.

Ankestyrelsen offentliggjort en principmeddelelse om ansøgninger til kompressionsstrømper, der fastslår, at hvis kompressionsstrømper har karakter af et behandlingsredskab, kan de ikke bevilges efter reglerne om hjælpemidler, hvis det primære formål er at forbedre eller vedligeholde den helbredsmæssige tilstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Det er vigtigt at sige, at dette ikke er en del af nedskæringerne i Sønderborg Kommune. Den nye praksis er en konsekvens af Ankestyrelsen melding om, at vi i kommunerne ikke kan betragte kompressionsstrømper som et hjælpemiddel, når det vurderes, at det primære formål er at forbedre, vedligeholde eller forhindre forringelse af borgerens aktuelle funktionsniveau. Det vil medføre, at der fremover vil blive bevilliget langt færre strømper”, siger Stefan Lydal, formand for Social, Senior og Handicapudvalget i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis det primære formål er at hjælpe på en varig funktionsnedsættelse, altså gøre en borger i stand til at udføre en aktivitet, kan kompressionsstrømper stadig bevilges som et hjælpemiddel. Men vurderingen er, at det vil ske i forholdsvis få tilfælde.

Det er omkring 1300 lokale borgere, der rammes af ændringen.

Borgere, der bruger kompressionsstrømper og har behov for hjælp til påtagning eller aftagning af strømperne, vil stadigt kunne få hjælp fra hjemme- og sygeplejen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi ændrer ikke på den hjælp, borgerne kan få fra hjemme- og sygeplejen til at få kompressionsstrømper af og på. Ændringen af praksis vil dog betyde, at langt de fleste borgere selv skal bestille og betale for kompressionsstrømper. Vi er opmærksomme på, om nogle borgere derfor vil vælge ikke at benytte kompressionsstrømper, hvilket kan give helbredsmæssige udfordringer”, næstformand Preben Storm.

Sønderborg Kommune laver en informationspjece til borgerne, og informationen om den nye praksis gives til de borgere, der er direkte berørte.