Folkepensionister må bidrage alt det, de vil, uden at blive trukket i deres pension. Og dem er der mange af i Sønderborg Kommunes vidtfavnende foreningsliv.
”Jeg synes jo, at så mange som muligt skal kunne deltage i de frivillige aktiviteter, de gerne vil. I kølvandet på nogle sager i andre kommuner synes jeg, at der er grund til at tegne nogle mere tydelige og enkle billeder af, hvad man må og ikke må”, siger Helge Larsen, formand for sundhedsudvalget i Sønderborg Kommune.
Preben Schou er førtidspensionist efter en arbejdsulykke i 1999. Han flyttede til Sønderborg tidligere i år og er nu frivillig i Blæksprutterne, som bl.a. har glæde af, at han har arbejdet som buschauffør.
”Min største fritidsinteresse er jagt, og det er ofte alene-oplevelser, når jeg stille med mit gevær venter i naturen. Jeg manglede med andre ord en fritidsinteresse, som også giver noget socialt samvær. Det får jeg her, hvor jeg kan hjælpe medlemmerne med at komme på for eksempel fisketur, fototur, en tur i skoven efter julepynt og den slags. Det giver mit liv stor merværdi at kunne bidrage lidt, selv om jeg ikke kan arbejde”, siger han i en pressemeddelelse fra Sønderborg Kommune..
Også Ingrid Stavsholm er frivillig i Blæksprutterne. Hun er folkepensionist og nu aktiv i en række aktiviteter, efter at hun tidligere i en årrække var passivt medlem for at støtte Blæksprutterne.
Sådan sikrer du dig
Reglerne for at deltage i frivilligt, ulønnet arbejde kan ses på Frivillighed.dk
Overordnet er reglerne er sådan her:
Hvis du er på dagpenge eller efterløn, er der lovgivning på området, som skelner mellem frivillige aktiviteter, ulønnet arbejde og forskellige typer ulønnet arbejde. Det er A-kasserne, der tolker loven, så det er vigtigt, at A-kassen skriftligt meddeler dig, at den er indforstået med din indsats.
Er du på kontanthjælp, kan du arbejde frivilligt og ulønnet, men aftalt det med din sagsbehandler. Arbejdet må ikke påvirke din rådighedspligt.
Er du på sygedagpenge, kan du også som udgangspunkt udføre frivilligt socialt arbejde. Men aftalt nærmere med din sagsbehandler, for sygedagpenge kan stoppes, hvis det frivillige arbejde vurderes at forsinke din helbredelse eller stå i vejen for dit samarbejde med kommunen.
Får du førtidspension, må du som udgangspunkt udføre frivilligt socialt arbejde. Din indsats kan i et vist omfang indgå i kommunens løbende vurdering af, om du har forbedret din erhvervsevne.
Modtager du fleksjobløn, anbefales det, at du taler med din sagsbehandler, inden du begynder at arbejde frivilligt, og at du i givet fald løbende orienterer om din indsats.
Hvis du er under 40 år og i et ressourceforløb, kan frivilligt arbejde indgå i forløbet og i vurderingen af din arbejdsevne. Lav altid en aftale med din sagsbehandler, inden du går i gang ed frivilligt arbejde.