Helge Larsen: Sundhedsreformen spænder ben for lokale løsninger

17. januar 2019 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Som mangeårig sundhedspolitiker er Helge Larsen stærkt bekymret over regeringens udspil, som vi kender det i dag. Løkke siger “Mere lokalt og Mere nationalt”. Han hører det som “Mindre lokalt og Mere centralisering”.

“Så sent som i sidste uge fandt regionen og Sønderborg Kommune i et parløb nogle lokale løsninger, der er skræddersyet lige præcis til Sønderborgs borgeres behov og udfordringer”, siger Sundhedsudvalgsformand Helge Larsen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fremover bliver det mindre lokalt, fordi der skal findes løsninger, der skal bruges i Tønder, Sønderborg, Aabenraa og nok Haderslev med placering på akutsygehuset i Aabenraa. Vi kan kun foreslå at lave det, vi bliver enige om”, siger Helge Larsen.

Harmoniserede løsninger kan næsten kun blive middelmådige for alle.

“Og så skal vi huske, at politikerne ikke bestemmer. Deres forslag til forskellige løsninger skal godkendes af professionelle bestyrelser, der har fokus på drift og tal og af folkevalgte politikere, der kan og vil tage lokale hensyn. Bundlinjen risikerer at blive budgetoverholdelse alene og ikke så meget kvalitet, sund fornuft og lokale løsninger”, siger sundhedsudvalgsformanden.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det ser Helge Larsen mest som et udtryk for mere centralisering end mere lokalt!

De folkevalgte står med ansvaret for den fælles sundhed efter 2020.

“Men hvem har så ansvaret?”, spørger Helge Larsen.

“Hvem skal patienterne gå til, hvis de vil klage?”, spørger han videre.

Færre sygehusbesøg

“Statsministeren proklamerer, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg, fordi almen lægepraksis skal klare denne ekstra opgave, er rystende. De fleste kommuner har lægemangel og undersøgelser viser, at en almen praktiserende læge nu arbejder i gennemsnit 51 timer om ugen”, siger Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg fristes først og fremmest at se udspillet som et valgoplæg. Jeg er endnu ikke stødt på én eneste sundhedsfaglig ekspert, der bifalder en sådan antidemokratisering og centralisering indenfor sundhedsvæsenet”.

“Hvis Lars Løkke onsdag havde sagt, at han i næste uge fremlægger et lovforslag, hvor prisen på en pakke cigaretter fordobles, så ville antallet af rygere efter et år gå ned med 30-45 procent. Se sådanne tiltag ville virke. Men der kom ikke ét eneste ord om den forebyggende indsats”, siger Helge Larsen.

Artiklen fortsætter under annoncen