Ikke helt enige om kommuneplanens arealer til VE-anlæg

Vindmøller. Arkivfoto
Vindmøller. Arkivfoto
22. november 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

I Kommuneplanen er områderne til vedvarende energi ikke bliver rammelagt, men fremgår som perspektivområder. Et område til vindmøller i Ertebjerg er taget ud af kommuneplanforlaget på baggrund af konflikt med nationale interesser. De resterende 13 områder samt et nyt område ved Snogbækgård indgår som perspektivområder i kommuneplanen.

Perspektivområderne signalerer, at kommunen er interesseret i at modtage projektansøgninger for områderne. Hvis der kommer konkrete ansøgninger om VE-anlæg, vil der blive lavet kommuneplantillæg, lokalplan og miljøvurdering. Desuden vil høringssvarene fra den netop afsluttede høringsproces blive inddraget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Slesvigsk Parti og Venstre stemte for at udpege 13 områder. Nye Borgerlige stemte imod. Et flertal bestående af Socialdemokratiet og Slesvigsk Parti stemte for også at udpege Avnbøløsten som perspektivområde for VE-anlæg. Venstre og Nye Borgerlige stemte imod. Dansk Folkepartis medlem af Økonomiudvalget deltog ikke i mødet.

”Vores mål er ikke at der kommer VE-anlæg på alle 14 områder, men at understøtte det landsdækkende mål om at firedoble elproduktionen fra sol- og vindanlæg. Det er vigtigt for os, at der arbejdes med projekter, hvor der kan skabes lokalt medejerskab, så projekterne giver fordele til lokalsamfundet. Og så skal ansøgerne opfylde vores ønsker om at tage hensyn til klima, biodiversitet, beskyttelse af grundvand og landskaber”, siger Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti.

Artiklen fortsætter under annoncen

Der har det seneste halvår været arbejdet med kommunens VE plan. Og 14 områder til placeringer har i den forbindelse været i høring. Venstres byrådsgruppe har fra start sagt, at folkelig opbakning til placeringerne har været væsentlig for os.

“Uden reel lokal opbakning, så lykkes vi ikke med den grønne omstilling og derfor har vi også være tilfredse med den massive deltagelse i de borgermøder og høringen som kommunen – såvel som vi selv som parti – har arrangeret. Den opbakning er vigtig. Og derfor har vi også foreslået, at forslaget om vindmøller ved Avnbøløsten udgik af kommuneplanen. Det forslag har der desværre ikke været politisk opbakning til”, siger Venstres politiske ordfører til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Venstre havde gerne set Avnbøløsten taget ud af planen på baggrund af høringen. Det synes vi, ville have været den rigtige beslutning. Hvis der så senere lokalt opstod en positiv dialog og enighed om andre typer af VE-anlæg, eksempelvis sol eller andet, og der var udformet en lokal model for medejerskab og økonomisk støtte til lokalområdet, så ville projektet kunne genbehandles politisk. Vi tror det er bedre, hvis projektet forankres lokalt og genopstå der, end at projektet fra politisk hold fastholdes i kommuneplanen”, siger hun.

Artiklen fortsætter under annoncen

Venstres byrådsgruppe har også hilst det velkommen, at placering af møller ved Ertebjerg er taget ud på baggrund af indsigelser fra Staten.

“Da de 14 projekter i sin tid blev sendt i høring, var der lagt op til at områderne skulle udlægges direkte i kommuneplanen, det ændrer vi nu, så de i stedet indgår som perspektivområder – altså mulige områder – der hver især vil kræve et kommuneplantillæg og en fornyet selvstændig høring og lokalplansproces. Det vil give mulighed for en bedre lokal inddrage og sikring af lokalt medejerskab end den oprindelige proces, og det er vigtigt”, siger Venstres politiske ordfører.

Artiklen fortsætter under annoncen

Arealerne på de 14 placeringer overstiger langt den af staten krævede 4-dobling af VE på land. Og derfor er det også muligt at sortere i områderne på baggrund af de konkrete høring på de enkelte projekter

“Venstre bakker fuldt og helt op om den grønne omstilling og den massive satsning på klima-neutrale løsninger vi har i Sønderborg kommune i et tæt samarbejde mellem private virksomheder, grønne aktører, SONFOR, Project Zero og Sønderborg Kommune. Derfor er det også vigtigt, at vi sikrer en stærk borgerinddragelse når vi taler grønne projekter og får bygget en lokal model op, hvor VE-aktører også betaler et betydeligt økonomisk bidrag til lokalsamfundet og naboerne, der er et helt andet og højt niveau end det, vi oplever i dag. Og de modeller skal laves”, siger Ellen Trane Nørby.

Torsdag klokken 20 har SønderborgNYT TV besøg af Stephan Kleinschmidt til en snak om Økonomiudvalgsmødet. Se udsendelsen her på SønderborgNYT TV.