Kommunen ændrer praksis når borgere skal afdrage på indskudslån

8. december 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Når en borger har fået et kommunalt indskudslån til en lejlighed, så begynder afdraget på lånet efter fem år – helt uden at kommunen gennemgår borgerens økonomi og vurderer, om vedkommende er i stand til at betale.

”Der skal altid foretages både vurdering, når genoptagelse af tilbagebetaling af boligindskudslån sættes i gang efter fem års forløb. Fremgangsmåden i kommunen er og har indtil nu været, at borgeren modtager meddelelse om, at nu begynder tilbagebetalingen. På det tidspunkt er der ikke foretaget nogen vurdering af borgerens situation”, siger den private borgerrådgiver Mikael Hertig til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Da jeg talte med Borgerservice om det, fastholdt kommunen stædigt, at den altid begynder tilbagebetaling efter det femte år. Det eneste, der kan være til forhandling, kan være størrelsen på det månedlige afdrag”.

Almindelig praksis

Praksis i Sønderborg Kommune har hidtil været, at når den rente- og afdragsfrie periode på fem år er ved at være gået, så har kommunen sendt et brev til borgeren, som kunne tolkes som en afgørelse om udløb af den rente- og afdragsfrie periode. I brevet er borgeren blevet orienteret om, at de fem år nu er ved at være gået, og at vedkommende skal tage kontakt til opkrævningsafdelingen, for at aftale tilbagebetalingen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Borgerne kontakter derefter opkrævningsafdelingen, og aftaler hvordan gælden skal afdrages. Kommunen har ikke tidligere oplevet borgere, der har klaget over den afgørelse.

”Sønderborg Kommune har aktuelt en konkret sag, som vi har fået hjemvist til fornyet behandling fra Ankestyrelsen. Sagen handler om, at kommunen ikke i tilstrækkelig grad har frembragt den nødvendige dokumentation for fastsættelsen af afdragsordningen. Det får vi naturligvis rettet op på”, siger Jan Prokopek Jensen, som er formand for Arbejdsmarkedsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Muligheden for forlængelse af den rente- og afdragsfrie periode på fem år, er en kan-bestemmelse, og dermed ikke et krav man kan have som borger. Det er dermed op til kommunen at fastlægge de nærmere rammer for denne bestemmelse.

”Den konkrete sag har dog fået os til at kigge på hele processen omkring bevilling og tilbagebetaling af beboerindskudslån, og vi vil fremadrettet sikre en mere målrettet vejledning omkring muligheden for – i helt særlige tilfælde – at forlænge den rente- og afdragsfrie periode udover fem år”, siger Jan Prokopek Jensen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi mener ikke, at vi er forpligtiget til at genoptage sager, fordi der er tale om en kan-bestemmelse. Reelt er der heller ikke borgere, der har mistet noget eller kan opnå mere ved, at vi genoptager sager”.