Læserindlæg: LGBTQ+ Sønderborg efterlyser rådgivning

Pride-arrangement hos Æ Bræt. Foto: Ole Kæhler
Pride-arrangement hos Æ Bræt. Foto: Ole Kæhler
27. oktober 2023 Debat Skrevet af: Redaktion

Forperson Niels Christian Aahøj Bech, LGBTQ+ Sønderborg, skriver:

Man kan sagtens være LGBTQ+person i provinsen – men der er stadig udfordringer

Som forperson for LGBTQ+ Sønderborg, bliver jeg ofte mødt af spørgsmålet: Er det ikke svært at være homo i Sønderjylland?

Tit er spørgsmålet svært at svare på. Da jeg startede med at springe ud, syntes jeg, det var rigtigt svært, især fordi der ikke var fælleskab jeg kunne spejle mig i.

Efter som jeg selv blev mere åben omkring min seksualitet, blev hverdagen også lettere, og man kunne pludseligt tale meget åbent med venner, familie og kollegaer.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg ser dog stadig udfordringer for efter min åbenhed omkring min seksualitet, er jeg også blevet mødt af personer som viser et had over det. Jeg har bla. været udsat for at blive spyttet på, råbt efter og engang blevet skubbet til. Lignende ting oplever flere LGBTQ+ personer i Sønderjylland desværre fortsat, især blandt gruppen af transkønnede.

Min oplevelse er, at mange personer i miljøet undervurderer, når LGBTQ+ personer har været udsat for hatecrime eller trusler, og mange oplever desværre også en frygt i provinsen. Jeg talte selv med en homoseksuel mand for et par uger siden og han fortalte, det var svært at tackle det med at blive råbt efter og spyttet efter. Vennerne og familie forstod ham ikke, og det var svært at finde rådgivningsmuligheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derfor appellerer jeg til LGBTQ+ personer og alle andre personer om at tage en snak og især lytte, når i hører, at nogen har været udsat for hatecrimes eller det der er værre. Vær med til at give det fokus, så man også bidrager til at ændre synethos de personer, der ønsker LGBTQ+ personer det ondt.

Håber ministeren hjælper

Desuden er mit håb stadig, at ligestillingsminister Marie Bjerre finder penge til en kørende rådgivning for LGBTQ+ personer i Syd og Sønderjylland. For når det kommer til rådgivning og hjælp, så er det tydeligt, at ’udkants-Danmark’ er glemt.

Artiklen fortsætter under annoncen

I LGBTQ+ Sønderborg forsøger vi at hjælpe, så godt vi kan, men vi har ikke ressourcer til at hjælpe med rådgivning. Bestyrelsen tager gerne en snak med de fremmødte til vores event, men vi har ikke ekspertisen i at kunne hjælpe med større problematikker.

Derfor kommer jeg med budskabet om at få talt med hinanden, når man oplever ubehagelige ting. Man skal ikke gå alene. Mød gerne op til de event der holdes for LGBTQ+ personer. Men budskabet skal også lyde til ligestillingsminister Marie Bjerre om at få rådgivning til Sønderjylland.  Vi har behov for det.