På biblioteket fortælles der hvad eksperimentel-arkæologi egentlig er

23. april 2023 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Det praktiseres som en underholdende og inddragende publikumsaktivitet på oplevelsescentre og museer. På biblioteket i Sønderborg kan du på torsdag klokken 16 høre om, hvad eksperimentel-arkæologi egentlig er, og hvorfor det også anvendes på universiteter og forskningsinstitutioner.

Vikingeskibene på Roskilde Fjord, Kongehallen i Lejre og den romanske stenkirke på Hjerl Hede – af alle de redskaber, fagfolk anvender til at formidle deres forestilling om fortiden, er rekonstruktion et af de stærkeste, skriver biblioteket.

Artiklen fortsætter under annoncen

Rekonstruktionerne bygger ofte på eksperimentel-arkæologiske forsøg – en metode, der placerer sig i spændingsfeltet mellem naturvidenskab, håndens værk og humaniora. Man kan sige, at man med eksperimentel-arkæologi prøver at tænke mennesket ind i materialet.

Henriette Lyngstrøm, mag.art. og ph.d i arkæologi, fra Københavns Universitet præsenterer nogle af de anerkendte videnskabelige forsøg, som har givet Danmark en helt enestående placering inden for eksperimentel-arkæologien.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kom med ned i detaljen med eksempler på forsøg med trækning af ringe til jernalderens ringbrynjer, tørvegravning med træspader, og udvinding af jern fra myremalm – forsøg, der alle har løst konkrete videnskabelige problemstillinger.

Du finder en billet på bibliotekets hjemmeside.

7. maj 2024 Samfund, Sønderborg

Hør foredrag om udfordringer ved høretab og få gode råd

7. maj 2024 Samfund

Høreforeningen byder alle velkommen til et foredrag med psykolog Camilla Carlsen Bechsgaard tirsdag den 14. maj 2024, fra klokken 14:00 i Frivillighedens Hus, Perlegade 50 i Sønderborg. Camilla Carlsen Bechsgaard er cand.psych.aut. tilknyttet Høreforeningen som psykolog, og hun vil fortælle om udfordringer og give gode råd vedrørende høretab. Til arrangementet forefindes teleslynge og skrivetolke, og […]

Læs mere...