Pulje med mange millioner løfter Augustenborg tættere på Unescos Verdensarvsliste

Erik Lauritzen og projektchef Lillian Kristensen. Foto: Ole Kæhler
Erik Lauritzen og projektchef Lillian Kristensen. Foto: Ole Kæhler
20. marts 2024 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

På et pressemøde onsdag formiddag på Augustiana i Augustenborg fortalte borgmester Erik Lauritzen, at der nu er kommet en Hertugbyens Restaureringspulje, som skal investere penge i at bringe en del af de gamle huse i Augustenborg tilbage til den stand, som de var i, dengang der boede en hertugfamilie på Augustenborg Slot.

“Det er en rigtig stor dag og jeg er glad for at fortælle, at Realdania har lagt 20 millioner kroner ind i puljen og det samme har A. P. Møller Fonden og Sønderborg Kommune. Og så er der 10 millioner kroner fra Slots- og Kulturstyrelsen, som er øremærket bygninger af historisk betydning”, sagde borgmester Erik Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Augustenborg har et kæmpe potentiale som historie- og kulturcentrum og som en attraktiv by at besøge og bosætte sig i. Potentialet er blevet belyst og beskrevet i Masterplanen for Hertugernes Augustenborg – og siden den blev godkendt i slutningen af 2022, er Augustenborgs potentiale blevet ved med at udfolde sig. F.eks. besøgte alle de nordiske UNESCO Nationalkommissioner Sønderborg over tre dage for bare seks måneder siden – tiltrukket af Augustenborg, vores stærke grænselandsfortælling og ambition”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det er en fantastisk udvikling og der gøres det helt rigtige. Timingen er også rigtig god”, siger Mads Randbøll Wolff fra den danske, nationale UNESCO-kommission og fortsætter:

“Isoleret set er Augustenborg jo bare en by, men tænker vi grænselandet med, så får den en helt anden betydning og i dag er vi i stand til at omfavne historien. I UNESCO siger man, at siden krige starter i menneskers bevidsthed, så er det også dér, de skal stoppes. Det skulle de i fortiden, det skal de i nutiden og det skal de i fremtiden – og det bidrager det her projekt til”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mange har bidraget til, at der nu er en restaureringsfond og udsigt til UNESCOs Verdensarvsliste.

“Der er mange mennesker, som har arbejdet rigtig længe for, at det her skulle lykkes. Faktisk begyndte det i 2006, hvor der blev lavet en bevarende lokalplan, der blev skruet op for tingene i 2014 og i 2017 kom der en bystrategi. I oktober 2021 blev der sat gang i en masterplan og det er den, der har ført Augustenborg hertil”, sagde borgmesteren og takkede derfor de mange mennesker, som har arbejdet for sagen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Tak til de mange frivillige i Augustenborg og også en stor tak til forvaltningen. Jeg ved godt, at vi ikke plejer at fremhæve enkeltpersoner fra forvaltningen, men jeg siger ekstra tak til Mette Herold og Sille Macussen Dall, som i flere år har arbejdet på Hertugernes Augustenborg”.

Det er Lillian Kristensen, der er projektchef for Hertugbyens Restaureringspulje og hun har masser af erfaringer fra lignende projekter. Blandt andet på Læsø.

Her kan du se billeder fra pressemødet.