Sankt Hans-aften er en gammel hedensk skik

23. juni 2021 Kultur

Ligesom Juleaften er Sankt Hans-aften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukas-evangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel. Sankt Hans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sankt Hans eller midsommer blev fejret med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583.

Der var magi i luften og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse.

Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to Sankt Hans-urter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bålet skulle helst tændes med ‘vild ild’ eller ‘nødild’  – ild, som laves fra grunden. På bålet har der siden 1920erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks. Heksene flyver – ifølge overleveringen – til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt, Hekla, på Island og Lyderhorn i Bergen Sankt Hans-aften og -nat.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
31. juli 2021 COVID-19, REGIONALT

Corona: Nye regler ved indrejse i Tyskland

31. juli 2021 COVID-19

Fra søndag skal alle lade sig teste, før de rejser ind i Tyskland, hvis de ikke er vaccineret eller er kommet sig over en corona-infektion. Det siger den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, til Flensborg Avis. I al hast vedtog den tyske regering fredag nye, skrappe krav i forbindelse med indrejse, oplyser forbundsregeringens stedfortrædende talsmand, Ulrike […]

Læs mere...