Sankt Hans-aften er en gammel hedensk skik

23. juni 2021 Kultur Skrevet af: Redaktion

Ligesom Juleaften er Sankt Hans-aften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukas-evangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel. Sankt Hans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sankt Hans eller midsommer blev fejret med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583.

Der var magi i luften og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse.

Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to Sankt Hans-urter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bålet skulle helst tændes med ‘vild ild’ eller ‘nødild’  – ild, som laves fra grunden. På bålet har der siden 1920erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks. Heksene flyver – ifølge overleveringen – til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt, Hekla, på Island og Lyderhorn i Bergen Sankt Hans-aften og -nat.

19. marts 2024 Augustenborg, Frivillige

Øvelse: Bilbrand blev til industribrand

19. marts 2024 Augustenborg

Mandag aften var der øvelse på programmet for de frivillige brandmænd i Augustenborg-Bro Brandværn, som blev kaldt ud til: Bilbrand i det fri. Brandmændene sprang i brandbilerne og kørte til Industrivej i Augustenborg og på vejen ser de en anden frivillig brandmand, Klaus Iskov, som stod og vinkede. Ham kørte de hen til, men det […]

Læs mere...