Sønderborgs grønne energiforbrug rækker til en fjerdeplads blandt de sønderjyske kommuner

17. juni 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

I Sønderborg tales der meget om, at vi er supergrønne, når det handler om energiforbrug – og ser vi på udledningen af CO2 ligger Sønderborg langt fremme. Men kigger vi på hvor stor en del af den energi, der bruges i Sønderborg-området, så er det ‘kun’ 44 procent af forbruget, der er grønt. Det giver Sønderborg en fjerdeplads blandt de sønderjyske kommuner.

I Aabenraa er 47 procent af energiforbruget grønt. I Tønder er det 51 procent, mens Haderslev ligger i toppen med 56 procent.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg kan godt forstå det hvis folk har nogle forventninger om, at det kan ses i Konturs opgørelse, at vi i Sønderborg Kommune igennem mange år har lagt mange kræfter i vores klimaindsats, ProjectZero”, siger formanden Klima, Natur og Miljø-udvalget Asger Romme Andersen.

“Derfor er det også positivt samtidigt at se i Konturs udgivelse, at Sønderborg Kommunes udledning af klimagasser per indbygger og Sønderborg Kommunes energiforbrug per indbygger ligger markant under de andre Sønderjyske kommuners og Region Syddanmarks samlet set. Her må vi give samarbejdet om ProjectZero sin del af æren”, siger udvalgsformanden til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi så ikke har en større andel af vedvarende energi end det er tilfældet, kan det hænge sammen med at eksempelvis biogas ikke indgår i opgørelsen. Der kan også være tale om, at en stor del af vores energiforbrug dækkes af afbrænding af biomasse, der af mange ikke længere regnes som vedvarende energi”.

Vil have skruet ned for brugen af biomasse

“Jeg har også den holdning, at vi skal arbejde på at minimere anvendelsen af biomasse i vores energiproduktion til fordel for mere bæredygtige energikilder. Når skove hugges ned for at blive brændt af som flis, så er det hverken godt for klimaet eller naturen”, siger Asger Romme Andersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han siger også, at vi skal bygge videre på de positive resultater for at nå i mål som en klimaneutral kommune i 2029. Og så kan vi lige så godt begynde at overveje, hvordan vi kan blive ved med at være en foregangskommune på klimaområdet fra 2030 og fremefter.