Sundhedsaftalen rummer meget godt – og også ting der skal arbejdes videre med

Vivi Brit Nielsen. Foto: Ole Kæhler
Vivi Brit Nielsen. Foto: Ole Kæhler
11. november 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Vi samarbejder om børn og unges mentale trivsel. Vi samarbejder om flere sunde leveår via sundhedsfremme og forebyggelse med særligt fokus på børn og unge. Vi samarbejder om at skabe sammenhæng. Vi samarbejder om at skabe gode overgange.

Sådan lyder fokuspunkterne i den sundhedsaftale mellem kommunen og Region Syddanmark, som blev godkendt på det seneste byrådsmøde.

”Jeg synes, det er vigtige punkter at arbejde videre med, men lige så vigtigt er det at have fokus på det, som ikke virker, få ændret tilgangen eller måske fjerne det helt. Vi oplever fortsat, at børn og unge bliver udredt i Psykiatrien og står med en diagnose, hvor regionen efterfølgende ’bare’ forventer, at kommunen skal løfte opgaven”, siger byrådsmedlem Vivi Brit Nielsen fra Venstre til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Her mangler der på nuværende tidspunkt en plan – hvem gør hvad? Det kan ikke alene være os som kommune, der skal løfte opgaven omkring barnet eller den unge. Den burde kunne løftes i fællesskab – både i forhold til økonomien samt med at se på, hvordan vi hjælper på den bedste måde”.

Det vigtige er oplevelsen af at blive mødt og hørt

”Det glæder mig, at man får endnu mere fokus på overgangene mellem sygehus og hjem, hvor eventuel fortsat behandling overgår til borgerens egen læge, fordi der forsat er en del, som føler sig ’tabt mellem to stole’. Det gælder såvel ældre som unge og børn. Heldigvis er overgangene blevet bedre, men jeg er sikker på, at de kan blive endnu bedre”, siger Venstre-politikeren, som også sidder med i Sundhedsudvalget.

Artiklen fortsætter under annoncen

Vivi Brit Nielsen har lyttet til borgeres egne fortællinger og oplevelser, som ofte kan have store personlige konsekvenser for deres velbefindende både på det psykiske og det fysiske.

“Gevinsten ved fokus på overgangene er selvfølgelig først og fremmest for det enkelte menneske, som ellers står med oplevelsen af ’at blive glemt’ eller ’blive tabt’. For kommunen er det dyrt, når et menneske, der blev glemt eller tabt, skal ’samles’ op igen. Så sundhedsaftalen er en god ramme og et skridt fremad, men der er fortsat forbedringer på tværs i vores sundhedsvæsen, som vi skal arbejde videre med”.