UNESCO holder årets nordiske møde i Sønderborg

31. august 2023 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

I den kommende uge er Sønderborg vært for årets nordiske UNESCO-møde og her deltager omkring 80 medlemmer af de nationale UNESCO-kommissioner, ambassadører og medarbejdere på UNESCO-området fra Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne og Ålandsøerne. UNESCO er FNs organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab, og på mødet skal deltagerne forberede det nordiske bidrag til UNESCOs generalkonference senere på året i Paris, som er UNESCOs topmøde, der sætter retningen for UNESCOs arbejde i de kommende år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det skriver Sønderborg Kommune.

Arrangør for mødet i Sønderborg er den danske UNESCO-nationalkommission, der skal fremme vigtige UNESCO-dagsordner og rådgive regeringen om UNESCO-spørgsmål:

”Det er ikke alle danskere, der kender UNESCO, selvom de sikkert har besøgt nogle af kulturarvsstederne som f.eks. Jellingstenen. Det er en skam. For i en tid med krig i Europa og flere globale kriser er UNESCO mere relevant end nogensinde. Det er vigtigt med et stærkt indre forsvar bygget på bl.a. kultur, uddannelse og videnskab, der kan sikre sammenhold”, siger Elsebeth Gerner Nielsen, der er formand for den danske Unesco. Hun fortsætter:

Artiklen fortsætter under annoncen

”For der er mere, der forener os end adskiller os på tværs af alle lande, og her er grænselandet mellem Danmark og Tyskland et stærkt udstillingsvindue for fred og kulturel mangfoldighed. Forhåbentlig kan rammerne i Sønderborg og det dansk-tyske grænseland inspirere deltagerne, så vi får nyttige input med til UNESCOS generalkonference i Paris, hvor de kan være med til at trække verden i en friere og fredeligere retning med stærke stemmer for kultur, uddannelse og videnskab”, siger Elsebeth Gerner Nielsen, der er formand for den danske UNESCO-nationalkommission.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sønderborg Kommune er vært for det nordiske UNESCO-møde, og deltagerne får gode muligheder for at blive klogere på grænselandet med udgangspunkt i Sønderborg. I Sønderborg får deltagerne mulighed for at stifte bekendtskab med blandt andet UNESCO Learning City, Historiecenter Dybbøl Banke og projektet Hertugernes Augustenborg, der stiler mod at blive UNESCO Verdensarv. Derudover bliver der tid til besøg og samtaler med det danske mindretal i Flensborg og det tyske mindretal i Sønderborg.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Vi er meget beærede over, at den danske UNESCO-nationalkommission har peget på at afvikle sit nordiske møde i Sønderborg Kommune. Vi har lavet et program, hvor deltagerne kommer til at møde nogle af de mennesker og projekter, der arbejder med og brænder for UNESCO-projekter, herunder blandt andet projektet Hertugernes Augustenborg, men også inden for uddannelse. Samtidig er vi som en del af det dansk-tyske grænseland et godt eksempel på, hvordan flertal og mindretal kan leve fredeligt side om side og samarbejde hen over grænsen om bl.a. kultur, sundhedsvæsen, miljø, grøn omstilling, regional udvikling og uddannelse”, siger borgmester Erik Lauritzen.