Virksomheder fandt jobs til ledige fra de udsatte boligområder

Borgmesteren fik lister med jobmuligheder til udsatte. Foto: Ole Kæhler
Borgmesteren fik lister med jobmuligheder til udsatte. Foto: Ole Kæhler
10. november 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Torsdag aften var der samlet en række virksomheder, der alle er en del af Code of Care, i Sønderborghus – og hele ideen med at samle dem, det var, at der skulle snakkes om og peges på jobs til mennesker fra de udsatte boligområder.

En stor del af de mennesker, som bor i de udsatte områder, de har ikke alene ledigheden som udfordring. De har også ting, der kan fylde mere end det at være arbejdsløs. Skal der tænkes i arbejde til mennesker med udfordringer, så kan virksomhedsejerne have gavn af at læse Kirkegaard.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ole Lund Kirkegaard skriver i Gummi-Tarzan, at der altid er noget, som man er god til, man skal bare finde ud af, hvad det er. Så hjælp jeres medarbejdere, vær som Gamle Ole i Gummi-Tarzan, som var den eneste, der troede på, drengen var god til et eller andet”, sagde Peter Nørgaard, stifter af Code of Care.

Inden arrangementet kom rigtigt i gang, fik borgmester Erik Lauritzen ordet og han takkede de Code of Care-virksomheder, som var mødt op.

“Flere end 40 procent af de beboere fra de udsatte områder, som står udenfor arbejdsmarkedet, de har ingen anden uddannelse end folkeskolen og arbejdsløshed har store konsekvenser. Især i en tid med fuld beskæftigelse”, sagde borgmesteren og fortalte videre, at der fra kommunens side er blevet arbejdet på at få sat noget udvikling i gang i de sociale boligområder.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vi er nået langt, men vi er ikke  mål. Nu skal vi have flere i arbejde og det er derfor vi er her i dag – og jeg glæder mig til at opdage, hvad vi når frem til”.

Bauhaus tager ansvar

“I Bauhaus i Sønderborg tager vi socialt ansvar – det gør hele kæden – og hos os er handicaps og andre udfordringer ikke en barriere, som udelukker nogen fra et job”, sagde varehuschef Martin Dam Bjerregaard Wraae Hansen.

“De ledige har ikke selv valgt at stå der, hvor de står og dem vil gerne hjælpe videre og i Code of Care arbejder vi for, at ledige i de sociale boligområder bliver en del af et arbejdsfællesskab. Det har stor betydning for et menneske at blive lukket ind i fællesskabet”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

Louis Nielsens medarbejdere er stolte

Hos Louis Nielsen i Jernbanegade er der kommet en fra de udsatte boligområder ind i arbejdsfællesskabet.

“Og vores medarbejdere er glade for den nye og de er stolte over, at deres arbejdsplads er en del af Code of Care”, sagde medejer Kasper Dueholm Nørgaard.

Herefter blev alle, der er i familie med en person, som har nogle udfordringer, bedt om at række hånden op – derefter skulle de, der har en i omgangskredsen følge trop. Det blev til en del og måske skal virksomhedsejere tænke lidt over, at vi alle kender et menneske, der har brug for en hjælpende hånd for at komme videre.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Mennesker har brug for at blive set – ikke for at blive set på”, sagde Peter Nørgaard fra Code of Care.

“I de udsatte boligområder bor der 159 mennesker, som har brug for Jeres hjælp. 91 af dem er kvinder . Halvdelen af de 159 er danske statsborgere og tre ud af fire har større udfordringer end ledigheden”, sagde en medarbejder fra Jobcenter.

“Og så ved vi fra flere af de, som har brug for Jeres hjælp, at et lønnet job i få timer om ugen, det er meget mere værd end en praktik”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mathilde Falch talte og sang

Sangeren Mathilde Falch var inviteret, så deltagerne kunne høre, hvad en, der har haft psykisk sygdom og misbrug helt inde på livet, kunne fortælle.

“Når jeg spørger de mennesker, som jeg møder, hvad det var, der hjalp dem videre, så er svaret altid: Et andet menneske”, sagde hun og fortalte så, hvor svært – og ind imellem umuligt – det er at få hjælp fra psykiatrien.

“Jeg var så heldig, at jeg blev indlagt med anorexi på en somatisk afdeling og så kom jeg forrest i køen til psykiatrien, hvor der var en enkelt sygeplejerske, der gjorde en stor forskel for mig”, sagde Mathilde Falch og gjorde arbejdsgiverne i salen opmærksomme på, at der er nogle gode ting ved at hjælpe udsatte mennesker ind i deres virksomhed.

“I får nogle medarbejdere, som vil være utroligt loyale og så er de yderst robuste”, sagde hun og sang nogle få sange.

Vigtig viden

Virksomheder med rummelige arbejdspladser, som tager et socialt ansvar og passer godt på medarbejderne får et godt omdømme.

“Og det er guld værd, når der skal ansættes medarbejdere. Vi oplevede det i min tidligere virksomhed i Holstebro, Creativ, der sælger alt det I kender fra formningslokalet i skolen. Vi skulle bruge seks ledere og fik omkring 100 ansøgninger i en tid, hvor der var mangel på arbejdskraft – og flere ansøgere var klar til at flytte fra København til Holstebro”, sagde Peter Nørgaard fra Code of Care.

Aftenen blev rundet af med, at borgmesteren fik en stor stak ledige jobs med sig. Arbejdsgiverne havde listet dem op på papir – og så vil fremtiden vise, hvor mange mennesker, som bliver hjulpet og får et bedre liv.

Du kan SE BILLEDER HER.