Begejstret for at have oplevet Demensfortællingen: Rejsen fra Jorden til Månen

31. august 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Forleden så en fyldt sal i Sønderborg Teater demensfortællingen om rejsen fra Jorden til Månen, hvor Vibeke Drevsen Bach var inviteret på scenen af Netværkshuset og Ældrerådet.

Inden Vibeke Drevsen Bach tryllebandt publikum med sin lærerige, rørende og fortryllende fortælling, fik Didde Lauritzen, som er formand for Sundhedsudvalget ordet.

“Mit første møde med demens havde jeg , da jeg som helt ung, fik job på et plejecenter. Det var i 2008 og jeg var lige blevet færdig med gymnasiet. Jeg have været ansat i en uges tid, da jeg skulle afløse en de faste på ‘demensgangen”, sagde Didde Lauritzen. Hun nåede at være der i knap en time, inden en beboer slog hende hende i hovedet med sin stok.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg blev dybt chokeret og var sikker på, at den afdeling skulle jeg ikke ind på igen”, sagde hun.

“Men det kom jeg og jeg kom til at holde mere og mere af afdelingen og beboerne. Jeg blev optaget af sygdommen, optaget af at fange de klare øjeblikke, hvor jeg fik mange og lange livshistorier – og jeg blev optaget af at forstå, hvad hver enkelt borgere krævede, når der skulle skabes tryghed, hvis de var forvirrede og bange”.

“Faktisk var det de borgere på afdelingen og så demens, der vakte min nysgerrighed for lægevidenskaben og gjorde, at jeg studerede til læge”, sagde Didde Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Ingen kan, som Vibeke Drevsen Bach, få én sporet af det at møde mennesker, der hvor de er – at sikre at den enkelte bliver set, hørt og taget alvorligt”, siger Marianne Krarup, som er chef for Hjemme- og Sygeplejen.

Med til at opleve Teaterfortællingen var en del fra Hjemme – og Sygeplejen, plejecentre og social og psykiatriområdet i teaterforestillingen ’En rejse fra jorden til Månen’ en fantastisk forestilling, som bekræfter os i behovet for den særlige indsats. Publikum blev taget med på rejsen og oplevede en snert af, hvordan det kan være at ’rejse tilbage i tiden’ – både som et menneske med demenssygdom, pårørende og omgivelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Sønderborg Kommune oplever en stigende tilgang af borgere med demens, hvilket tal fra Nationalt Videnscenter for Demens bekræfter. Vi har i en del år , indenfor ældreområdet uddannet eksisterende og nye medarbejdere i demenskurser 1, 2 og 3 i samarbejde med SoSu – Syd. Her har der været rigtig meget læring forankret i praksiseksempler, samtidig med den faglige teoretiske viden er givet”, siger hjemme- og sygeplejechefen til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Desuden har vi organiseret os med faglige specialister – og hjemmeplejen og plejecentrene har udpeget særlige funktioner -demensvejledere. Vi har også uddannede demenskoordinatorer, som bidrager med særlig viden til medarbejderne og som underviser borgere og pårørende. Det betyder, at hvis vi ’spotter’ et behov i et hjem eller der opstår problemer, kan vi hente hjælp fra disse nøglepersoner”.

“Senest deltog vi i et projekt med Demensrejseholdet på tværs af Hjemme – Sygepleje, Center for Korttidspladser og plejecenter Guderup. Projektet omhandlede at nedbringe anvendelse af antipsykotisk medicin og erstatte med en tilgang med udgangspunkt i den enkelte borgers livshistorie, personlige præferencer, ønsker og psykiske behov, personcentreret omsorg”.

Artiklen fortsætter under annoncen

“For at kunne styrke demensindsatsen er det væsentligt, at medarbejdere i primær sektor styrkes kompetencemæssigt. Derfor er vi lige nu i gang med at reorganisere vores demensorganisation, så vi sikrer at vi hele tiden følger med tiden og behovet og har det rette fokus. Derfor er vi meget inspireret af det der i fagsprog kaldes ’tilgang med personcentreret omsorg’, som Vibeke Drevsen Bach har oversat til sin egen blomstringsmodel. Det indebærer desuden, at vi kommer så få som muligt i borgers eget hjem- altså gerne et fast team af personer, som borgeren lærer at kende – og samtidig kan vi skabe forudsigelighed og tryghed”, siger Marianne Krarup.

2. maj 2024 Sport, Sønderborg

Kommunen bakker op om skateboard-landskamp

2. maj 2024 Sport

Skateboardlandsholdene fra Danmark og Tyskland mødes til november til den første landskamp for skateboard på dansk jord. Det kommer til at foregå i Sønderborg Skatepark på Ringriderpladsen. Formålet med arrangementet er at lave et familievenligt event, hvor sporten, skateboarding, vises frem. Udvalget for Kultur, Idræt og Medborgerskab har godkendt at støtte arrangementet med 36.500 kr. […]

Læs mere...