Grundejere der får glæde af højvande-beskyttelse skal være med til at betale

Lotte Meldgaard Pedersen fortæller om vandstigninger. Foto: Ole Kæhler
Lotte Meldgaard Pedersen fortæller om vandstigninger. Foto: Ole Kæhler
18. januar 2024 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Onsdag aften var der et orienteringsmøde om de klimatilpasningsplaner, der i sidste ende skal beskytte området omkring Sønderborg Havn, når der kommer oversvømmelser og stormfloder.

“Der har tidligere været workshops om beskyttelsen og siden dem er der samlet viden og data, så vi kan være sikre, at de løsninger, vi beslutter os for, de også virker”, sagde byrådsmedlem Maria Frost Andresen i sin velkomst. Hun er en del af Natur, Klima og Miljø-udvalget.

De borgere, som berøres af de initiativer, som bliver rullet ud, de skal med på råd.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Og de skal også være med til at betale for de løsninger, der kommer”, sagde Maria Frost Andresen. Og det skal de selvom det i sidste ende er Byrådet, som vælger løsningerne.

Vandstanden vil stige 75 centimeter

“Indenfor en overskuelig række år, så vil den normale vandstand være steget 75 centimeter. Det lyder ikke af meget, men det får betydning ved højvande og stormflod”, sagde Lotte Meldgaard Pedersen fra Niras, der arbejder på at lave klimatilpasningsforslag for kommunen.

Artiklen fortsætter under annoncen

“De løsningsforslag, som vi arbejder på, de kommer til at koste omkring 20 til 35 millioner kroner på Sønderborg-siden af Alssund og 20 til 30 millioner kroner på Sundgade. Skal kysten langs hele Als Sund beskyttes, så vil det koste en milliard kroner”.

Der er forskellige løsninger på tegnebrættet og borgerne kommer med på råd, når der skal vælges.

Der er planlagt boliger ved Sundgade og flere af de 27 tilhørere undrede sig over, at der bygges nyt i et riskoområde.

“Men de boliger kommer til at ligge tre meter over dagligt vande – og der er løsninger for alt det vand, som vil være omkring dem, når der kommer højvande”, sagde Jane Ruby Hansen, som til daglig arbejder med kommunens klimatilpasningsplan.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det var i 2018 Byrådet besluttede, der skal sættes ind mod højvande og siden er der kommet en højvandemur i Gråsten. Hvilke løsninger, der skal satses på i Sønderborg, det skal politikerne beslutte om godt et halvt år.

Du kan SE BILLEDER HER.

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...