Folkeuniversitetet gør dig klog på de store klima-spørgsmål

15. januar 2020 Samfund Skrevet af: Michael Kjær

Folkeuniversitetet i Sønderborg har i februar og marts en spændende forelæsningsrække med fokus på klimaforandringerne. Med de fire forelæsninger får deltagerne forskernes bud på hvad der er op og ned i klimadebatten og en mulighed for at diskutere menneskets rolle og muligheder i klimakrisen.

Torsdag den 20. februar klokken 17:30
Klimakrisen – videnskab, politik og løsninger ved analysechef, ph d Frederik Silbye, Klimarådet

Klimaet er i disse år på alles læber og med god grund og klimaforandringerne udgør en eksistentiel krise for menneskeheden, men hvad er egentligt op og ned, når vi taler klima, hvad siger klimavidenskaben, hvilke løsninger har vi til at løse klimakrisen, hvad sker der i de internationale klimaforhandlinger og hvad med Danmark – hvordan opfylder vi vores grønne ambitioner? Det er blot nogle af de spørgsmål der sættes fokus på.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne forelæsning giver dig en 360 graders introduktion til de mange aspekter af klimaspørgsmålet fra både en økonomisk, naturvidenskabelig, teknisk og mere filosofisk vinkel og anlægger både et dansk og et internationalt perspektiv.

Torsdag den 27. februar klokken 17:30
Solens betydning for klimaændringerne v. senior researcher Henrik Svensmark, DTU Space

Klimaændringer gennem de sidste 10.000 år følger ændringer i Solens aktivitet. Forklaringen skal overraskende findes ved stjerner, der eksploderer i vores Mælkevej ,som derved tilfører vores solsystem en strøm af energetiske partikler, kaldet kosmisk stråling.

Artiklen fortsætter under annoncen

Derved er Solen i stand til at skrue op og ned for jordens skydække gennem at regulere hvor meget kosmisk stråling der når frem til Jordens atmosfære. I perioderne med høj solaktivitet bliver jordens klima varmere, og i perioder med lav solaktivitet fås et koldere klima. I mit foredrag vil Henrik Svensmark fokusere på hvordan vi videnskabeligt dokumenter teorien.

Henrik Svensmark vil uddybe den fysiske mekanisme og forbindelsen mellem stjerner og Jordens klima, samt belyse hvad det betyder for den menneskelige påvirkning af klimaet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Torsdag den 5. marts klokken 17:30
Solpletter, magnetiske storme, nordlys og klima v. seniorforsker Peter Stauning, DMI

Kan det virkelig passe, at nogle små uanseelige mørke pletter på Solens lysende overflade styrer magnetiske storme og nordlys på Jorden? Og at de muligvis også påvirker Jordens klima?

Solpletterne er tegn på voldsom magnetisk aktivitet på Solen, som gennem solvinden – en strøm af energirige ioner – udbredes i rummet og påvirker Jorden på forskellige måder. Mest markant og synligt gennem de fantastiske nordlys, der danner lysende ringe omkring Jordens magnetiske poler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Men Rumvejret har også andre sider, bl.a. gennemtrængende hård stråling, som kan ødelægge satellitters solpaneler og computersystemer. Og så er Rumvejrets klima-effekt det store spørgsmål.

Torsdag den 12. marts klokken 17:30
Miljø og klima v. professor Stiig Markager, AU

Klimaforandringerne skyldes at vi mennesker udleder klimagasser, især CO2, til atmosfæren. Mennesket og vores aktiviteter er med andre ord blevet så dominerende, at vi styrer omsætningen af kulstof på jorden. Det samme er tilfældet for fosfor og kvælstof.

Artiklen fortsætter under annoncen

Over de sidste 50 år har det forarmet miljøet i vandløb, søer og i havet, med iltsvind og uklart vand til følge. Fællesnævneren er, at mennesket nu styrer stort set alle aspekter af stofomsætningen på jorden. Vi lever i antropocæn – menneskets tidsalder!

Andre hovedpiner er biodiversitet og oversvømmelser. Fælles for alle disse problemer er, at naturen kan hjælpe, hvis altså vi giver den plads. Foredraget handler om sammenhænge i naturen og løsninger.

De fire forelæsninger foregår alle dage fra klokken 17:30-19:15 i lokale M105 på Alsion.

Forelæsningerne kan kun købes som en samlet pakke. Prisen er 360 kr. Tilmelding sker på Folkeuniversitets hjemmeside, som du finder ved at klikke her.

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...