Onsdag aften var Kasper Nørgaard Thomsen fra Nørrebro i København på besøg i MultiKulturhuset, fordi Sind havde inviteret ham til at fortælle, hvordan han kom videre i livet efter flere indlæggelser. Det var Birgit fra Sind, som havde sat scenen og hun bød også velkommen og gav ordet til aftenens gæst.
“Jeg kender Sønderborg rimeligt godt og også Fynshav, fordi mine bedsteforældre altid har haft sommerhus ved Asserballeskov, så jeg er kommet her gennem hele mit liv”, sagde Kasper Nørgaard Thomsen til den flok, som var kommet for at lytte. Og han lagde ud med at fortælle, at hans diagnose gør, at han har det med at trække sig fra andre.
“Jeg havde depression og social angst – og nu er jeg forfatter. Det betyder jo, jeg sidder alene derhjemme og skriver, så jeg skal være opmærksom på at sørge for at komme ud af hoveddøren. Ud og få frisk luft, røre mig og se andre mennesker”, sagde han.
Kasper Nørgaard Thomsen er 51 år og far til tre børn.
“I min ungdom havde jeg det meget svært, det var som om, jeg kun levede inde i hovedet, hvor tankerne snurrede. Jeg blev også misbruger og fik en spiseforstyrrelse. Jeg husker det ikke præcist, men jeg mener, jeg var indlagt mellem fem og otte gange”.
Tog til Afrika
“På et tidspunkt solgte jeg alt, hvad jeg havde og rejste til Marokko. Jeg ville bo, hvor der var varme og billig hash, så jeg boede hos min pusher og skrev på en bog om mine oplevelser, mens jeg gik mere og mere i hundene”, sagde Kasper Nørgaard Thomsen. Han fik også skrevet et brev til sine forældre.
“Heldigvis kom min far og hentede mig”.
Fri af sygehuset
Det er mange år siden, Kasper Nørgaard Thomsen sidst var indlagt og han har gennemført et forløb på Forfatterskolen og skriver bøger.
“Det er nu ikke fordi, jeg sælger mange af dem, Men sådan er det. Til gengæld laver jeg interviews for Sind i København og det er med forfattere, som også har haft udfordringer”.
Han blev spurgt, hvad det var, der fik ham videre i sit liv, men det var ikke let og ligetil at svare på.
“Måske skyldes min bedring den sygeplejerske, som sagde til mig, jeg nok skulle klare det”, sagde han. Desuden handlede det også om at huske de daglige ting. Komme ud af døren, huske at børste tænder og andre rutiner.
Han fortalte også, at han har prøvet adskillige, forskellige behandlinger.
“Men lægerne i psykiatrien har travlt og det er hele tiden forskellige læger, som man møder. Faktisk synes jeg, vi lever i et samfund, hvor alle har travlt”.
“For mig er det godt at komme ud i naturen og så er det jo dejligt, jeg altid kan tage i sommerhus i Asserballeskov, Sidde og kigge ud over Lillebælt eller løbe en lang tur. Jeg har også opdaget, at kreativ skrivning virker for nogle af os, der har psykiske udfordringer”.
Politiker lyttede med
Byrådsmedlem Vivi Brit Nielsen, som har en plads i Sundhedsudvalget var også i MultiKulturhuset for at høre, hvad Kasper Nørgaard Thomsen havde at fortælle.
“Jeg synes, det giver rigtig god mening at høre om andres oplevelser og Kasper Nørgaard Thomsens historie får mig til at tænke på, hvor vigtigt det er, at både sygehus og kommune ser det enkelte menneske, der har brug for hjælp – og ikke bare prøver at få vedkommende til at passe ind i en eller anden model”.