Fritids-destilleri i Sønderborg solgte 2000 flasker gin det første år

16. august 2019 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Ved siden af fuldtidsjobbet er Carsten Adamczyk og Morten Høgh i fuld gang med at udvikle og producere gin på den gode, gammeldags måde, hvor en produktion består af 40 liter af de herlige dråber.

“Vi har ikke et af de mere automatiserede anlæg, men har en hands-on-produktion i en traditionel kobberkedel, som selvfølgelig giver mere arbejde. Men vi kan li’ at have føling med tingene”, siger de to ejere af Sønderborg Destillery.

Det er Carsten Adamczyk, der fik ideen efter besøg i England og Skotland.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det fascinerede mig, man selv kan styre den smag, som ens gin har, så efter at have tænkt over det i en tid, så undersøgte jeg, hvad der skal til for at komme i gang”, siger Carsten Adamczyk til SønderborgNYT.

“Der skal være nogle faciliteter, som sikrer hygiejnen og så skal der en masse tilladelser oveni – så en opstartspris på 200.000 kroner gjorde, vi skulle være flere om det”, siger han.

Derfor tog han fat i sin gode ven, Morten Høgh og en mere – og heldigvis mente de også, at det kunne være sjovt. Den ene er senere hoppet ud af trioen, som nu er en duo.

Artiklen fortsætter under annoncen

Startede med en række forsøg

Teamet lagde ud med blandt andet vodka og snaps, som de gav en anden smag – og efter en række forsøg, følte de sig klar til at gå i gang med at lave gin.

“Vi laver to gin og den ene kalder vi Als Gin og den fremstilles efter London Dry Gin-metoden, som betyder, at efter destillationen må der kun tilsættes destilleret vand”, siger Morten Høgh.

Enebærrene mortes med håndkraft og de trækker så en tid i alkohol, hvorefter de destilleres.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alkoholen og alle de andre produkter er økologiske.

Starten var februar 2018

Sønderborg Destillery blev stiftet i februar 2018.

“Vores produktionsudstyr og lokalerne blev godkendt i juni samme år – og kort efter solgte vi den første flaske af vores gin”, siger Carsten Adamczyk.

De første måneder kom der godt gang i salget, men det har ikke gjort de to herrer rige.

“Der er ikke trukket løn ud og vi har jo også vores job ved siden af ginproduktionen. Derfor har vi kunnet bruge de overskydende penge på at forbedre dele af vores udstyr og på at udvikle vores produktion”, siger Morten Høgh.

Artiklen fortsætter under annoncen

Duoen har også udviklet en Dybbøl Gin.

Hver anden weekend er sat af til ginproduktion.

“Vi ved nogenlunde, hvad vi sælger og derfor også, hvor meget vi skal producere”.

På ét år blev der sendt 2000 flasker ud af døren.

Masser af dansk gin

“Der findes omkring 190 danske gin og der kommer hele tiden flere”, siger Carsten Adamczyk og Morten Høgh tilføjer, at der er 33 danske gin-destillerier.

“Det betyder, der er producenter, som har nogle af de større destillerier til at fremstille deres gin”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Sådan vil Sønderborg Destillery aldrig gøre.

“Vi sætter pris på selv af have fingrene i hele produktionen af vores Als Gin og vores Dybbøl Gin – og finder vi på endnu en, så skal den også fremstilles i en håndholdt produktion”, siger de to destilleriejere.

Flot pris

“Vores gin har sidste år været med i en konkurrence i London i gin’ens hjemland og vi fik en flot bronzemedalje”, siger Carsten Adamczyk og fortællere videre, at Sønderborg Destillery var det eneste danske destilleri, der fik en pris.

Sønderborg Destillery er mdlem hos VSOD, Vin Og Spiritus-Organisationen i Danmark, en brancheforening for små destillerier.

 

 

 

 

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...