Kvindernes eg markerer kvinders 100-årige stemmeret

Arkivfoto
Arkivfoto
6. juni 2015 Frivillige Skrevet af: Ole Kæhler

Da kvinder for 100 år siden fik stemmeret, så hedder sig, at de trak i hvide klæder og gik til kongen for at takke.

“Men sådan var det ikke. De gik rigtigt nok til Amalienborg, men forklaringen er, at der var politikerne. Christiansborg var endnu ikke færdigt”, siger Inge Adriansen, der var inviteret til at fortælle om tiden dengang, hvor kvinder fik stemmeret.

Invitationen kom fra Soroptimisterne og flere andre kvindeorganisationer, der var gået sammen om at markere 100-året for Kvinders valgret på Sønderborg Slot. At det netop skulle være på slottet er der en god forklaring på.

Artiklen fortsætter under annoncen

I slotsparken er et egetræ blevet udnævnt til at være Kvindernes eg – og der blev afsløret en stenskulptur, som gør opmærksom på det.

Kvinder uegnede

“Mænd mente, at kvinder er uegnede til det politiske, men glimrende til alt det derhjemme”, siger Inger Adriansen. Man mente altså ikke, at ægteskabet skulle blive til en politisk slagmark.

“Men fra 1901 kom der gang i en bevægelse og i 1908 tøede Landstinget op”.

I den politiske verden var der partier til højre og til venstre. Partier til højre ville bevare og de til venstre ville forandre. Det kan have fået politikere til højre til at tænke på, at deres egne hustruer kunne finde på at stemme imod dem.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Indtil kvinder og tjenestefolk fik stemmeret, så stemte manden for hele husstanden. Men fra 1915 havde hver person én stemme”, siger Inge Adriansen.

Flere kvinder med

Som et levende eksempel på, at Grundloven ikke alene tillader kvinder at sætte kryds, men også at lade sig vælge,

kom Ellen Trane Nørby på talerstolen. Hun er medlem af Folketinget.

“Jeg mener, at omkring 40 pct. af folketingsmedlemmerne er kvinder. Mange andre steder er der færre kvinder på banen. For eksempel i byråd og bestyrelser”, siger Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er en del, der sætter spørgsmålstegn ved, om man kan være mor og have karriere. Det skal være muligt”, siger hun. Og når der ikke er lige mange mænd og kvinder i byrådene, så kan der være en meget enkel forklaring.

“Der er ikke så mange kvinder som mænd i de politiske partier”, siger Ellen Trane Nørby.

Kvindernes eg

Kvindernes eg står på plænen mellem slottet og Alssund. IMG_8867

Artiklen fortsætter under annoncen

Dengang kvinder fik stemmeret var det ikke noget, som de forbavsede vågnede op og bare lige havde. Der lå flere års arbejde bag.

Og nu har kvinder fået en eg, der har brugt flere år på at gøre sig klar til ejerskiftet – og en kunstner har brugt tid på at lave en stenskulptur, der fortæller, hvilken eg, der er kvindernes.

Kulturudvalgsformand Charlotte Riis Engelbrecht havde æren af at afsløre stenen.

billede

Artiklen fortsætter under annoncen

 

22. januar 2025 Samfund, Sønderborg

Landsbybusser i Kværs, Skelde og Tandslet

22. januar 2025 Samfund

Trafikstyrelsen har bevilget én million kroner til etablering af landsbybusser i Kværs, Skelde og Tandslet og formålet med ordningen er at forbedre transportmulighederne og fremme bæredygtige rejsemuligheder i kommunens landdistrikter. Tidligere har Sønderborg Kommune haft forsøgsordninger med landsbybusser, og nu genindføres denne ordning i de tre områder. Busserne vil blive drevet af frivillige og organiseret […]

Læs mere...