Lave huspriser og gode skoler får tyskere til at flytte til Sønderjylland

18. oktober 2022 REGIONALT Skrevet af: Ole Kæhler

Dansk Industri har bemærket, at rigtig mange tyskere flytter til Sønderborg Kommune, som har gjort en indsats for at få befolkningstallet til at stige. Resultatet af indsatsen er, at der flytter flere til end fra kommunen.

”Vi har i mange år arbejdet med en samlet bosætningsindsats, som gør det attraktivt at flytte til Sønderborg Kommune. Det har været en succes for os, og jeg er sikker på, at det skyldes, at vi kan tilbyde en samlet pakke for nye borgere, herunder også tyske tilflyttere: Job, attraktive boliger samt gode dag- og skoletilbud. For et relativt lille budget har vi vendt udviklingen i vores område, og vi vil uden tvivl fortsætte indsatsen. Nu ser vi lidt mere positivt på fremtiden”, sagde borgmester Erik Lauritzen til Dansk Industri.

Artiklen fortsætter under annoncen

Tyskere flytter også til Tønder og Aabenraa

Sønderborg Kommune er ikke det eneste sted, hvor tyskere vil bo. De slår sig også ned i Tønder og Aabenraa kommuner – og en del finder sig til rette i Haderslev og nord for Kongeåen.

”En del af de tyske familier kommer på grund af det danske skolesystem, hvor vi har undervisnings- og ikke skolepligt. Det giver mulighed for at vælge de frie skoler eller selv undervise sine børn”, siger Aabenraas borgmester, Jan Riber Jakobsen, til SønderborgNYT.

Artiklen fortsætter under annoncen

Han fortæller videre, at nogle tyskere også flytter til Aabenraa-området, fordi de hører fra andre, at det er et godt sted at bo.

”Det betyder også meget, at huspriserne i Sønderjylland ikke er så høje, som de er syd for grænsen”, siger borgmesteren og tilføjer, at der selvfølgelig også er tyskere, som flytter hertil på grund af job.

Skolerne trækker

Tønders borgmester, Jørgen Popp Petersen, har talt med flere af de tyskere, som er flyttet til Tønder og han fortæller, at de danske skoler betyder meget for tilflytterne.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Dengang der var Corona-nedlukninger blev danske skolebørn undervist via deres computer, mens tyske skolebørn var hjemsendt uden at få undervisning. Det har fået flere tyske familier til at rykke nord for grænsen”, siger Jørgen Popp Petersen til SønderborgNYT.

Han fortæller også, at presset på velfærden i Tyskland er stort og det gør, at en del tyskere mener, de vil få det bedre i Danmark.

”Flere og flere søger fra by til land – og i Tyskland er efterspørgslen på boliger i landområder stor. Det giver høje priser – og her er der masser af ledige boliger, som nu bliver solgt”, siger Jørgen Popp Petersen.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Og så er der jo også tyskere, som gerne vil bo i Tønder-området, fordi de har haft gode ferieoplevelser”.

Foreningslivet tæller også

Jeanette Myllerup fra Augustenborg er glad for, at Sønderborg Kommune og Tilflytterservice har vendt den negative befolkningsudvikling og håber, at kommunen husker de frivillige og foreningslivet, som tager hånd om tilflytterne.

”Jeg har efterhånden talt med mange tilflyttere, og det er helt korrekt, at job, boliger og gode skole- og dagtilbud fylder rigtigt meget. Men når arbejdsdagen er slut, så er det nærvær, fællesskab og følelsen af at høre til, der tæller. Det er universelt og gælder ikke kun for tilflytterne, men for os alle – vores sociale netværk er vigtigt for vores trivsel, og derfor er foreningslivet også en vigtig medspiller, når en kommune skal lykkes med bosætning”.

Artiklen fortsætter under annoncen

En helt anden forklaring

Formanden for Udvalget for Erhverv og Grøn Vækst mener, at der er en helt anden forklaring på, hvorfor tyskerne flytter til Sønderborg Kommune:

”Jeg tror, at nøglen til succes skal findes i at udbygge vores særlige DNA som grøn foregangskommune. Det gælder både med et stærkt erhvervsliv, der arbejder med klimaløsninger inden for energieffektivisering, mekanik, industriel elektronik og digitalisering. Men i høj grad også i uddannelsesmiljøet i Sønderborg, der har uddannelser, som beskæftiger sig med de førnævnte områder. Samtidig er klimaet en dagsorden, som de unge sætter højt. Det supplerer det stærke internationale uddannelses- og studiemiljø i Sønderborg, som vi skal fortsætte med at udbygge, da mange af de internationale studerende får job og bliver boende i kommunen efter endt uddannelse”, sagde udvalgsformand Kjeld Stærk til Dansk Industri.

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...