Røde Kors lagde blomster ved mindestenen på Dybbøl Skanse

22. august 2023 Samfund Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag formiddag var der mindehøjtidlighed Røde Kors-Mindesmærket ved P-pladsen ved Historiecenter Dybbøl Banke til erindring om historiens første Røde Kors-delegater og fra Sønderborg Kommune deltog borgmester Erik Lauritzen.

Det var under kampene i 1864, at Røde Kors for første gang havde delegater med på slagmarken. De skulle blandt andet sikre, at enhver ukampdygtig soldat fik beskyttelse

De to Røde Kors-delegater var den svejtsiske læge Dr. Louis Appia på tysk side og den hollandske marinekaptajn, Charles van de Velde, på dansk side.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fra Dansk Røde Kors var det vicepræsident Anne Lerche Nordlund, som holdt en kort tale.

“Der er stadig brug for Røde Kors og vi har blandt andet en podcast, som sendes i Ukraine og den fortæller om krigens regler”, sagde hun og tilføjede, at Ukraine langt fra er det eneste sted, hvor der er brug for Røde Kors.

De Røde Kors-delegerede, som var på slagmarkerne i 1864 beskrev deres oplevelser og de beskrivelser blev en del af grundlaget for den første Menneskerettighedserklæring.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Selvom Menneskerettighederne er vedtaget, så er der stadig brug for Røde Kors – og ikke alene i Ukraine. Menneskerettigheder er ikke overalt”.

Meningsløs lidelse og død

“I 34 år har vi nu samlet os omkring stenen her i Dybbøl, som ikke blot minder os om det stær tysk-danske Røde Kors-samfund, men også om de mange soldater, der mistede livet her på Dybbøl Skanse i 1864”, sagde den tyske Røde Kors-præsident, Torsten Geerdts, i sin tale til de fremmødte.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Krigen i 1864 er længe siden, men selv i dag, 159 år senere, bliver vi stadig konfronteret med meningsløs lidelse og død gennem konflikter og krige. Vi modtager dagligt billeder af lidende mennesker, som har mistet deres levebrød eller pårørende. Det minder os om de scener, der udspillede sig for øjnene af de to Røde Kors-pionerer, Dr. Louis Appia og Charles von de Velde, hvis indsats førte til, at de første Geneve-konventioner blev skrevet under af tolv stater den 22. august 1864.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mød Røde Kors

Fredag den 1. september er Røde Kors med i Kulturnatten – og de er klar til at fortælle dig, hvad det er, som de arbejder for – og de kan også fortælle, hvordan du kan blive frivillig i foreningen.

“Og så kan dem, der besøger vores stand på Kulturnatten også prøve en quizz, som handler om krigens regler”, siger Sønderborgs Røde Kors-formand Yvonne Lech til SønderborgNYT.

Du kan SE BILLEDER HER.

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...