Syddanskerne ryger mindre, drikker lidt mere og flere har det mentalt dårligt

Sygehuset i Sønderborg. Foto: Region Syddanmark
Sygehuset i Sønderborg. Foto: Region Syddanmark
6. februar 2024 REGIONALT Skrevet af: Ole Kæhler

Hvordan har du det?

Det spørgsmål bliver cirka 300.000 danskere fra 16 år og op stillet hvert fjerde år i Danmarks største landsdækkende spørgeskemaundersøgelse om sundhed, trivsel og sygdom, som Sundhedsstyrelsen, Statens Institut for Folkesundhed og de fem regioner står bag.

I Sønderborg Kommune arbejdes der vedholdende på at vise borgerne vejen til et sundere liv og den ligger i hele den forebyggende indsats.

Det fortæller Didde Lauritzen, som er formand for Sundhedsudvalget:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Som noget nyt har vi sat fokus på de unges alkoholvaner. Senest ved at beslutte, der skal holdes en afslutningsfest uden alkohol for de elever, som forlader grundskolerne til sommer. Vi glæder os over, at ungdomsuddannelserne også er opmærksomme på de unges alkoholvaner”, siger hun til SønderborgNYT.

“Der er også en gruppe ældre, enlige mænd, som har et betydeligt forbrug af alkohol og dem prøver vi også at nå”.

Sidste store undersøgelse fandt sted i 2021, og den næste finder sted i 2025. Undtagelsesvis har Statens Institut for Folkesundhed dog gennemført en mindre midtvejsundersøgelse i 2023, hvor 25.000 danskere – heraf 5.000 bosiddende i Region Syddanmark – fik tilsendt et spørgeskema.

Artiklen fortsætter under annoncen

På få områder afviger resultaterne fra de seneste års udvikling. Blandt andet viser midtvejsundersøgelsen, at færre føler sig ensomme i 2023 sammenlignet med 2021. Det er en positiv udvikling sammenlignet med tidligere år, og forklaringen kan være, at mange følte sig ensomme under Corona-pandemien.

Der er også færre syddanskere, som ryger dagligt, skriver Region Syddanmark.

Når det drejer sig om syddanskernes alkoholforbrug, afviger resultaterne sig også fra de seneste års udvikling. Forbruget er nemlig steget en anelse fra 2021 til 2023 efter at være faldet hvert år siden 2010.

Artiklen fortsætter under annoncen

I 2021 drak 14 procent af syddanskerne flere end 10 genstande om ugen, mens tallet er steget til 16 procent i 2023. Corona er igen en mulig forklaring, fordi alkoholforbruget formodentlig fik et ekstra dyk nedad i 2021 på grund af restriktionerne i forbindelse med pandemien.

Andelen af syddanskere, der har et dårligt mentalt helbred, stadig stigende. I 2021 lå 17 procent af syddanskerne lavt på den mentale helbredsskala, mens tallet er steget til 18 procent i 2023.

“Der er flere, som ikke føler, at de trives og måske skal vi til at snakke om, at der er dage, hvor vi har det glimrende og så er der dage, hvor vi er lidt triste. Det betyder selvfølgelig ikke, der ikke er mennesker, som mistrives i sådan en grad, at de har brug for hjælp”, siger Didde Lauritzen.

Artiklen fortsætter under annoncen

Også i forhold til svær overvægt fortsætter udviklingen i den forkerte retning. Her er andelen af syddanskere med svær overvægt steget fra 20 procent i 2021 til 22 procent i 2023.

28. april 2024 Frivillige, Sønderborg

Flere end 130 gik for Scleroseforeningen

28. april 2024 Frivillige

Inge Buhl fra Augustenborg var iblandt de flere rnd 130, der søndag gik en tur på enten godt to eller godt fire kilometer for at støtte Scleroseforeningen, som havde arrangeret turen, You Go. “Vi meldte os mest af alt for at støtte. At vejret så var fantastisk og gjorde turen ekstra god, er en sidegevinst”, […]

Læs mere...