Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om bodeling ved skilsmisse

26. juni 2023 Samfund Skrevet af: Michael Kjær

Hej Brevkasse,

Min mand og jeg skal skilles, og vi arbejder for øjeblikket på at lave en bodelingsaf[1]tale. I 2020 kom jeg til skade ved en bilulykke, og fik i denne forbindelse udbetalt et erstatningsbeløb på kr. 200.000 for varigt mén og et mindre beløb for svie og smerte. Jeg er i tvivl om, hvorvidt erstatningsbeløbene skal deles mellem os? Med venlig hilsen Lisbeth

Kære Lisbeth,

Tak for dit spørgsmål. I lovgivningen omkring ægtefællers økonomiske forhold findes der en bestemmelse om, at værdien af en ægtefælles erstatning, herunder blandt andet erstatning for varigt mén og svie og smerte som følge af personskade, ikke skal indgå i delingen i tilfælde af skilsmisse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Lovgivningen på området er ret klar, og de udbetalinger du fik i 2020 som følge af ulykken, kan du dermed som udgangspunkt holde uden for delingen i forbindelse med jeres skilsmisse.

Baggrunden for reglen er, at sådanne erstatninger er personlige, og alene knyttet på en hændelse vedrørende den enkelte person. Dermed har beløbet ikke relation til ægteskabet.

Udgangspunktet om, at beløbet kan holdes uden for ligedelingen, gør sig dog kun gældende, hvis erstatningsbeløbene stadig er i behold. Det vil sige, at beløbet ikke må være forbrugt under ægteskabets beståen. Der gives altså ikke kompensation for beløbet i jeres øvrige formue, såfremt I f.eks. har brugt erstatningsbeløbene til at rejse for, mens I var gift.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis erstatningsbeløbene har været indsat på en konto med øvrige midler, herunder både fælles konti eller egne konti, hvor der også løbende er foretaget udbetalinger, kan det være svært at adskille erstatningsbeløbet fra de øvrige midler. Her vil der kunne opstå en tvist om, hvorvidt erstatningsbeløbet er i behold.

Er der f.eks. købt en bil eller anden genstand for erstatningen, vil det være bilen, som du kan udtage. Her vil man også anse erstatningen som værende i behold, såfremt man kan identificere, at erstatningen er brugt til betaling af bilen mv.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis beløbene således stadig er i behold, vil du kunne udtage dem før ligedeling af jeres øvrige ejendele. Dog skal du være opmærksom på, at indtægter og værdistigninger af erstatningsbeløbene indgår i formuedelingen.

Det kunne fx være, såfremt du har købt værdipapirer for erstatningen, og værdipapirerne er mere værd i dag end da du købte dem.

Jeg vil råde dig til at rådføre dig med en advokat i forbindelse med udfærdigelsen af bodelingsaftalen.

Med venlig hilsen

Artiklen fortsætter under annoncen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

28. april 2024 Kultur, Sønderborg

Igen en helt fantastisk velspillet folkBALTICA-koncert

28. april 2024 Kultur

Lørdag aften blev der spillet masser af folkmusik ved folkBALTICAs udsolgte åbningskoncert i Alsion og flere af tilskuerne nævnte, at de unge musikere på scenen gjorde det helt fantastisk – ikke mindst de unge kvinder, som trådte frem og sang. Albin Paulus, Årets huskunstner, fik også vist, hvor godt han mestrede sine usædvanlige instrumenter. Inden […]

Læs mere...