Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om hvordan et fællesejet hus skal overtages ved skilsmisse

29. januar 2023 Samfund
Advokathuset Muurholm (arkivfoto)
Advokathuset Muurholm (arkivfoto)

Hej Brevkasse,

Min kone og jeg skal desværre skilles. Vi ejer et hus i fællesskab, og jeg ønsker at overtage huset. Hvordan gør vi det? Og skal vi gøre det før, eller efter vi er blevet skilt.

Med venlig hilsen
Bo

Kære Bo,

Tak for dit spørgsmål.

I forbindelse med en skilsmisse opstår oftest spørgsmålet om, hvorvidt én af ægtefællerne kan overtage den hidtil fælles ejendom. Der er en række praktiske forhold, som først skal afklares.

Artiklen fortsætter under annoncen

I skal være enige i prisen på ejendommen. Volder det vanskeligheder, er det sædvanlig praksis, at I hver især vælger en ejendomsmægler til at vurdere ejendommen. Herefter benyttes medianen (gennemsnittet) af de to vurderinger som overdragelses-sum. Overdragelsessummen for ejendommen udgør halvdelen af vurderingen, da du allerede ejer den anden halvdel.

Er der gæld i ejendommen, skal der aftales gældsovertagelse med banken/kreditforening.

Når I kender overdragelsessummen, forhold ved gældsovertagelse, samt overtagelsesdagen for ejendommen, skal der udarbejdes en overdragelseserklæring, samt tinglyses et skøde, som I begge skal underskrive.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det foregår næsten på samme måde, som hvis I solgte ejendommen til tredjemand. Forskellen er, at der i en handel mellem tidligere ægtefæller, som udgangspunkt ikke udarbejdes tilstandsrapport og elinstallationsrapport, ligesom der ej heller tegnes ejerskifteforsikring. Den ægtefælle, som overtager ejendommen, har nemlig allerede kendskab til ejendommens tilstand, mangler og fejl mv., og derfor kan der ikke tegnes ejerskifteforsikring. En udgift til tilstandsrapport og elinstallationsrapport vil være overflødig.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover ejendommen kan der være øvrige ejendele, herunder bil, konti mv., som I skal forholde jer til, hvordan I deler mellem jer. Alt det – herunder forhold ved din overtagelse af ejendommen – bør skrives ned i en såkaldt Bodelingsoverenskomst.

Skilsmissebevillingen fra Familieretshuset bør være udstedt før overdragelse af ejendommen finder sted, idet I da kan spare tinglysningsafgiften på 0,6 % af købesummen til staten. Ved at forevise separations-/skilsmissebevilling kan i nøjes med at betage grundgebyret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Såfremt I har brug for bistand i forbindelse med overdragelse af ejendom, samt udfærdigelse af bodelingsoverenskomst vil jeg anbefale jer at kontakte en advokat.

Jeg håber du fik svar på dit spørgsmål.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Artiklen fortsætter under annoncen

Har du et spørgsmål til advokaten?

Så send det til Advokathuset Muurholm på brevkasse@advokathuset-muurholm.dk eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
24. marts 2023 Uddannelse, Sønderborg

Kom til markedsdag hos FGU på Solglimt

24. marts 2023 Uddannelse

Torsdag den 30. marts kl. 16-19 holder FGU Sønderjylland marked på Solglimt 4. Eleverne har haft travlt på værkstederne og produceret rigtig mange produkter som de sælger fra deres boder. “Upcykling som også er en del af markedet forventer vi os rigtigt meget af. Vi har lagt os i selen for at lave nogle rigtige […]

Læs mere...