Oplev nattestemningen anno 1864 på Dybbøl Banke

25. september 2022 Kultur

Natten sænker sig over slagmarken, og alt er tyst som i graven. I skanser og løbegrave kryber de trætte soldater sammen, men officererne sørger for, at vagten ikke sover. For i ly af mørket kan fjenden snige sig frem, skriver Historiecenter Dybbøl Banke.

Krig føres i alle 24 timer af døgnet, men nattens strabadser kan være svære at sætte sig ind i, når man står på Dybbøl Banke ved højlys dag. I efterårsferien byder Historiecenter Dybbøl Banke derfor velkommen til en særlig fortælling om Krigen 1864, efter solen er gået ned. Hvordan er det at være på en bælgmørk slagmark, hvor man kun har et lille bål at varme sig ved, og hvor fodtrin kan være både ven og fjende?

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1864 var der ingen lysforurening fra gadelys osv. i Sønderborg, og Dybbøl Banke var helt mørk. Soldaterne måtte klare sig med månelys, bål og måske en olielampe.

“Selv i dag, hvor lyset fra Sønderborg kan ses på nattehimlen, bliver Dybbøl Banke ret mørk, og vores skanse ret uhyggelig at opholde sig i. Vi håber at kunne give gæsterne et indtryk af, hvordan natten var for de danske soldater”, siger historiker Ditte Kock.

”Natten har selvfølgelig den fordel, at fjenden heller ikke kan se. Derfor skød preusserne ikke nær så meget i mørket, men danskerne kunne jo ikke vide sig sikre”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ikke alle soldaterne fik mulighed for at sove om natten, for tiden skulle bruges til at genopbygge alt det, som dagens granater havde ødelagt. Arbejdet var hårdt, men nødvendigt, for at næste dags vagthold var nogenlunde beskyttet. Men når der endelig var tid til søvn, hvor foregik det så henne? Alt det bliver de besøgende klogere på, når de besøger Historiecenter Dybbøl Banke efter mørkets frembrud.

Rundvisningen foregår om aftenen tirsdag og torsdag i uge 42 og primært udenfor. Husk derfor varmt tøj, fornuftigt fodtøj og evt. en lommelygte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det praktiske

Billetter: Skal købes på forhånd via booksonderjylland.dk – under Oplevelser.

Prisen er 150 kroner for voksne og 100 kroner for børn 5-15 år.

Tidspunkt: 19.30

Mødested: Ude foran historiecentrets hovedindgang

Varighed: 1 – 1 1/2 time.

Skrevet af: Redaktion redaktion@sonderborgnyt.dk
7. december 2022 112, Nordborg

Brand i garage kunne brede sig til gårdlænge

7. december 2022 112

Først på aftenen kørte Augustenborg og Egens frivillige brandværn til en gård ved Guderup. “Der var ild i en garage, der er bygget sammen med en gårdlænge”, siger indsatsleder Henrik Jacobsen fra Sønderborg Brand og Redning. De to frivillige brandværn fik hjælp fra stigevognen fra Sønderborg. “Branden blev slukket, inden den bredte sig”.

Læs mere...