Oplev nattestemningen anno 1864 på Dybbøl Banke

25. september 2022 Kultur Skrevet af: Redaktion

Natten sænker sig over slagmarken, og alt er tyst som i graven. I skanser og løbegrave kryber de trætte soldater sammen, men officererne sørger for, at vagten ikke sover. For i ly af mørket kan fjenden snige sig frem, skriver Historiecenter Dybbøl Banke.

Krig føres i alle 24 timer af døgnet, men nattens strabadser kan være svære at sætte sig ind i, når man står på Dybbøl Banke ved højlys dag. I efterårsferien byder Historiecenter Dybbøl Banke derfor velkommen til en særlig fortælling om Krigen 1864, efter solen er gået ned. Hvordan er det at være på en bælgmørk slagmark, hvor man kun har et lille bål at varme sig ved, og hvor fodtrin kan være både ven og fjende?

Artiklen fortsætter under annoncen

I 1864 var der ingen lysforurening fra gadelys osv. i Sønderborg, og Dybbøl Banke var helt mørk. Soldaterne måtte klare sig med månelys, bål og måske en olielampe.

“Selv i dag, hvor lyset fra Sønderborg kan ses på nattehimlen, bliver Dybbøl Banke ret mørk, og vores skanse ret uhyggelig at opholde sig i. Vi håber at kunne give gæsterne et indtryk af, hvordan natten var for de danske soldater”, siger historiker Ditte Kock.

”Natten har selvfølgelig den fordel, at fjenden heller ikke kan se. Derfor skød preusserne ikke nær så meget i mørket, men danskerne kunne jo ikke vide sig sikre”.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ikke alle soldaterne fik mulighed for at sove om natten, for tiden skulle bruges til at genopbygge alt det, som dagens granater havde ødelagt. Arbejdet var hårdt, men nødvendigt, for at næste dags vagthold var nogenlunde beskyttet. Men når der endelig var tid til søvn, hvor foregik det så henne? Alt det bliver de besøgende klogere på, når de besøger Historiecenter Dybbøl Banke efter mørkets frembrud.

Rundvisningen foregår om aftenen tirsdag og torsdag i uge 42 og primært udenfor. Husk derfor varmt tøj, fornuftigt fodtøj og evt. en lommelygte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det praktiske

Billetter: Skal købes på forhånd via booksonderjylland.dk – under Oplevelser.

Prisen er 150 kroner for voksne og 100 kroner for børn 5-15 år.

Tidspunkt: 19.30

Mødested: Ude foran historiecentrets hovedindgang

Varighed: 1 – 1 1/2 time.

28. april 2024 Kultur, Sønderborg

Igen en helt fantastisk velspillet folkBALTICA-koncert

28. april 2024 Kultur

Lørdag aften blev der spillet masser af folkmusik ved folkBALTICAs udsolgte åbningskoncert i Alsion og flere af tilskuerne nævnte, at de unge musikere på scenen gjorde det helt fantastisk – ikke mindst de unge kvinder, som trådte frem og sang. Albin Paulus, Årets huskunstner, fik også vist, hvor godt han mestrede sine usædvanlige instrumenter. Inden […]

Læs mere...