Debatmøde om handicappolitikken her i kommunen

24. oktober 2023 Politik Skrevet af: Ole Kæhler

Mandag aften var der et debatmøde i MultiKulturhuset og det handlede om den lokale handicappolitik og fra byrådet deltog Asger Romme Andersen fra Enhedslisten, Preben Storm fra Socialdemokratiet, Kirsten Bachmann fra Slesvigsk Parti og Jimmy Simonsen fra Venstre, der alle sad i panel og det gjorde de sammen med Thorkild Olesen fra Dansk Handicaporganisationer, som er for blinde døve, diabetikere og andre handicappede, som ikke er fysisk udfordrede. I panelet var der også blevet plads til Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund, som er for bevægelseshandicappede.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Budgettet er på plads og de nye byrådsmedlemmer har haft et par år til at sætte sig ind i tingene, så nu vil vi gerne høre om politikernes visioner på handicapområdet”, sagde Bente Rey fra Dansk Handicapforbund Sønderborg i sin velkomst.

Asger Romme Andersen huskede tydeligt, at han gik til valg på, at Sønderborg skulle være et trygt sted at bo for alle.

“Der skal være nogen, som griber og det tror jeg vil give flere lyst til at bo her og social- og handicapområdet er jo utroligt vigtigt”, sagde han og tilføjede, at overgangen fra barn til voksen, når det gælder handicappede og andre med udfordringer, skal fungere og det er samarbejdet mellem forvaltningerne, der skal sikre det.

Artiklen fortsætter under annoncen

Preben Storm fra Socialdemokratiet kunne fortælle, at han har været med i lokalpolitik i 22 år.

“Og de seneste år er de sværeste, som jeg været med til”, sagde han med henvisning til de mange og store nedskæringer.

Han har også en vision:

“Vores kommune skal måles på, hvordan vi hjælper de borgere, som har brug for en hjælpende hånd for at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kommer aldrig i mål, men vi kan hele tiden blive bedre”, sagde han.

Kirsten Bachmann kunne også fortælle, at økonomien er udfordret.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Men vi har da fået lavet to handicapegnede badebroer og de begge klarede stormfloden”, sagde hun og skiftede over til at tale om hjemmeplejen og hjemmesygeplejen.

“De medarbejdere, der kommer i borgernes hjem, skal vide, hvordan borgerne oplever besøgene – kun på den måde kan de gøres til en god oplevelse. Og vores medarbejdere vil jo gerne give en god service, så de arbejder med hjertet – og så skal vi give dem plads til at være kreative i udførelsen af jobbet”.

Jimmy Simonsen var kommet som vikar for Vivi Brit Nielsen, der måtte melde fra, og ligesom Asger Romme Andersen, så er han i gang med sin første byrådsperiode.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg og Asger Romme Andersen har faktisk ikke været med til andet end at finde måder, der kunne spares på. Nu håber jeg på, vi kan begynde på noget udvikling, der gør Sønderborg til et bedre og mere trygt sted at bo”, sagde Jimmy Simonsen.

“Blandt andet handler det om måden, som forvaltningen møder borgerne på. Det er noget, der kan arbejdes på”.

Politikerne tager noget for givet

“Og det, som lokalpolitikerne tager for givet, det er, at økonomien er, som den er. Men på handicap- og socialområdet burde de se på, hvad der er behov for”, sagde Thorkild Olesen fra Danske Handicaporganisationer.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Jeg håber på, at borgerne får den hjælp, som de skal have første gang de søger og ikke først efter en ankesag og den tredje sagsbehandling. Her i Sønderborg er det blevet bedre. Medarbejderne tager i flere tilfælde end tidligere den rigtige beslutning første gang”.

Kede af at blive kaldt en belastning

Handicappede er kede af at høre politikerne i forskellige byråd og Folketinget kalde dem for en belastning, der er dyr.

“Vi hører politikere sige, vi er skyld i, at der går penge fra børneområdet, eksempelvis skoler. Men er det et problem, så handler det om KLs forhandlere, der jo tydeligvis ikke er dygtige nok, når de forhandler økonomi med regeringen. Det kan aldrig være borgerne, der er problemet”, sagde Thorkild Olesen.

Godt råd til politikere og kommune-ansatte

Susanne Olsen fra Dansk Handicap Forbund havde et godt råd til politikerne i panelet.

“Politikere og kommunens medarbejdere skal os som mennesker, se på helheden og ikke bare på vores handicap. Det vil give en mere værdig hjælp og det vil være økonomisk bedre for kommunen”.

Spørgsmål fra salen

En i salen havde svært ved at se, hvordan der kunne være penge til Tour de France og til at bygge det nye logistikcenter, når der ikke er penge til socialområdet og til skolerne.

“Jeg tror også, at det ville havde givet Sønderborg mere, hvis vi havde brugt Tour de France-millionerne til velfærd i stedet, men det giver nu god mening, der blev bygget logistikcenter”, sagde Asger Romme Andersen.

“Vi har et stort arrangement i Sønderborg hvert tredje år og det er med til at sætte kommunen på kortet. Blandt andet har det givet flere overnatninger på hotellerne og de andre overnatningssteder og det betyder arbejdspladser”, sagde Preben Storm.

“De penge, som bruges til arrangementer, de ligger i en kasse, der står anlæg på og vi kan ikke flytte dem over i kassen, hvor der står service. Så langt rækker det kommunale selvstyre ikke”.

Kan ikke få fat i Jobcenter

En mødedeltager kunne fortælle, at hun flere gange har forsøgt at få kontakt til sin sagsbehandler på Jobcenter, men sagsbehandleren har hverken reageret på mails eller telefon-opkald.

Den situation kender Jimmy Simonsen også.

“Jeg har også medarbejdere, der er ansat i fleksjob i min virksomhed og jeg har oplevet det samme”, sagde han.

Der var også en, som fortalte, at hun gik grædende fra Jobcenter, fordi de sagde, at de ikke kunne hjælpe hende.

“Det hører ingen steder hjemme. Vores medarbejdere skal møde andre på en god måde og der er ingen, der skal gå grædende hjem. Måske skal de være bedre til at matche, hvem i kommunen den enkelte borger skal tale med”, sagde Jimmy Simonsen.

“Jobcenter skal ikke sende nogen grædende hjem, men finde en, som kan hjælpe”, sagde Asger Romme Andersen.

Hvad med børnene i specialklasserne?

I forbindelse med budgetforhandlinger blev de 31 folkevalgte i Byrådet enige om at stemme ja til at lukke Ahlmann-Skolen og det betyder, at børnene i specialklasserne skal flyttes til en anden skole. De har ikke et frit valg, som børn i de almene klasser. skole.

Det bekymrer en af deltagerne på mødet.

“Specialklasserne bliver flyttet til Humlehøj-Skolen og det gør, at der ikke fremover kommer skoleskift. Ahlmann-Skolen sendte dem jo videre efter sjette klasse”, sagde Asger Romme Andersen.

Jimmy Simonsen fortalte, at han var sikker på, at han og Asger Romme Andersen kunne underholde resten af aftenen med en debat om, hvor rigtig den beslutning om byskolerne var.

“Men børnene fra Ahlmann-Skolen flyttes og det kommer til at ske så nænsomt som muligt”, sagde han.

Formand for toilet-udvalget

Thorkild Olesen udnævnte Kirsten Bachmann, som er formand i Teknik, By og Boligudvalget, til formand for Toilet-udvalget.

“Det er en flot titel, fordi den hjælper med løsningen på et basalt behov og du er med til at gøre alle glade”, sagde han. Anledningen var, at en i salen syntes, der mangler offentlige toiletter i Nordborg – ikke mindst fremover, hvor der gerne skal komme en masse mennesker fra ferie-resortet.

Flere foreslog, der bliver lavet en ordning med en nøgle, så handicappede altid kan låse sig ind på toiletterne.

Der blev også talt om elbiler til handicappede, parkeringsforhold og mange andre ting.

Turistmagnet for ældre og handicappede

Et forslag, som politikerne var glade for, det kom fra Thorkild Olesen, der som mange andre ved, at antallet af ældre stiger hastigt.

“Det er ikke alene i Danmark, men i hele Europa, så Sønderborg kan jo arbejde på at blive den førende turist-kommune for ældre og handicappede”.

“Hvis I gør det, så løser I mange andre udfordringer i samme ombæring”, sagde Thorkild Olesen.

Du kan SE BILLEDER HER.

15. maj 2024 Erhverv, Sønderborg

Butiksejer er klar til at gå på pension

15. maj 2024 Erhverv

Hans Hansen har sat hele bygningen med tøjbutikken HH til salg og forklaringen er, han gerne vil trække sig tilbage og nyde pensionistlivet. “Så jeg vil af med det hele”, siger Hans Hansen til SønderborgNYT. Han fortæller, han har haft sin tøjbutik i 48 år, hvor han har solgt tøj til modebevidste piger og damer. […]

Læs mere...