Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om hvem der skal arve

30. november 2022 Samfund Skrevet af: Redaktion

Kære Brevkasse,

Jeg er en mand på snart 72 år. Jeg er fraskilt og bor alene. Jeg har ingen børn. Min ekskone har en søn, som jeg stadig har kontakt til. Jeg har altid betragtet ham som min søn. Min søster har jeg ikke meget kontakt til. Hun har to sønner. Jeg har ikke oprettet et testamente, og jeg er kommet i tvivl om, hvem der arver mig, når jeg ikke er her længere. Og hvor stor vil arveafgiften være?

På forhånd mange tak.
Med venlig hilsen
Bent Iversen

Artiklen fortsætter under annoncen

Kære Bent Iversen,

Tak for dit spørgsmål.

Så længe du ikke har oprettet et testamente, vil arven efter dig blive fordelt efter arvelovens almindelige regler.

Ifølge arveloven er der tre arveklasser. Første Arveklasse består af afdødes ægtefælle, børn, subsidiært børnebørn og oldebørn. Såfremt afdøde efterlader sig både ægtefælle og børn, vil arven ifølge loven blive fordelt med halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel til børnene. Hvis afdøde ikke har en ægtefælle, men har børn, vil hele arven derfor som blive fordelt ligeligt mellem børnene.

Artiklen fortsætter under annoncen

Børn og ægtefælle er tvangsarvinger, og kan ikke gøres arveløse. De skal som minimum have tvangsarven. Tvangsarven udgør ¼ af det man efterlader sig.

Hvis afdøde hverken efterlader sig børn eller ægtefælle, vil arven blive fordelt i Anden Arveklasse. Anden arveklasse består af forældre. Hvis afdøde ikke efterlader sig forældre, vil det være afdødes søskende der arver.

Du skriver, at du lever alene, og at du ikke efterlader dig børn (biologisk og/eller adoptivbørn). Arven efter dig vil derfor – uden et testamente – tilfalde din søster, såfremt hun overlever dig. Hvis din søster ikke lever ved din død, vil arven efter dig tilgå hendes to sønner med halvdelen hver. Arveafgiften for din søster eller hendes sønner er høj og udgør 36,25%.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du ikke ønsker, at arven efter dig skal tilfalde din søster, eller hendes sønner, vil jeg råde dig til at oprette et testamente. Testamentet kan du eventuelt oprette til fordel for din ekskonens søn, som du også betragter som dit eget barn. Arveafgiften for ham udgør alene 15 %. Stedbørn er nemlig afgiftsmæssigt ligestillet med egne børn – også selvom du ikke længere er gift med hans mor.

Da du hverken efterlader dig ægtefælle eller børn, vil du kunne råde over hele din formue i et testamente.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning i forbindelse med oprettelse af et testamente vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i arveret.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Artiklen fortsætter under annoncen

Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...