Juridisk brevkasse: Advokathuset Muurholm svarer på læser-spørgsmål om man kan gøre sin søn arveløs.

3. august 2023 Samfund Skrevet af: Redaktion

Hej Brevkasse,

Jeg vil gerne høre, om det er muligt at gøre min søn arveløs? Og i givet fald hvordan? Jeg har ingen kontakt med ham, og vi har stort set aldrig haft kontakt pga. konflikt mellem hans mor og mig. Han er 22 år i dag. Jeg er gift på ny, og min hustru og jeg har sammen to døtre. På forhånd mange tak for svar.

Med venlig hilsen Ole

Hej Ole og tak for dit spørgsmål.

Arveloven indeholder bestemmelser om arvens fordeling efter en afdød. Den fordeling kan til en vis grænse fraviges ved oprettelse af testamente. Når man taler om at begrænse en persons arveret, er det meget afgørende, hvilken relation personen har til den, som ønsker at begrænse en arveret.

Artiklen fortsætter under annoncen

Din søn er tvangsarving efter dig. Dine tvangsarvinger har efter Arveloven krav på en andel af din formue, når du dør. Det betyder, at du kan gøre din søn arveløs – ej heller ved testamente. Dine tvangsarvinger er din ægtefælle, samt dine børn (livsarvinger), og det har ingen betydning for tvangsarveretten, at du ingen kontakt har til din søn.

Efter Arveloven skal din hustru arve halvdelen, og den anden halvdel skal deles mellem dine børn. Men i et testamente kan du bestemme, at din søn skal arve mindst muligt efter dig. Det betyder, at du kan bestemme, at den andel din søn skal have, alene skal være den til enhver tid værende lovbestemte tvangsarv. Denne udgør for nuværende 1/4 af den halvdel, som dine børn efter arveloven skal arve efter dig. Tvangsarven deles mellem samtlige dine børn.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så du kan altså med et testamente begrænse din søn en hel del – også fordi du har flere børn, som din søn skal dele tvangsarven med.

En anden mulighed er også, at du samtidig med oprettelse af testamente, også overvejer at oprette en ægtepagt med din hustru, hvor flest mulige aktiver, som du og din hustru ejer, gøres til hendes særeje. På den måde kan du begrænse de værdier, som falder i arv efter dig, og din søns arv vil tilsvarende blive mindre. Din søn er nemlig ikke arveberettiget efter din hustru.

Artiklen fortsætter under annoncen

Jeg håber, at ovennævnte besvarer dit spørgsmål. Jeg vil anbefale dig at søge juridisk rådgivning om oprettelse af testamente, og eventuelt ægtepagt.

Med venlig hilsen

Advokathuset Muurholm

Hvis du vil læse tidligere spørgsmål fra SønderborgNYTs læsere – og læse advokatens svar og gode råd – så finder du tidligere spørgsmål og svar her.

Har du et spørgsmål til advokaten? Så send det til Advokathuset Muurholm på [email protected] eller pr. brev til Advokathuset Muurholm, Kongevej 58 i Sønderborg eller ring på tlf. 74 43 03 09.

Artiklen fortsætter under annoncen

Denne artikel er bragt i samarbejde med Advokathuset Muurholm.

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...