Kom og hør om Gråstens gartnerier

10. september 2023 Kultur Skrevet af: Ole Kæhler

Tirsdag den 19. september kl. 19 fortæller forhenværende arkivleder Else Egholm i Gråsten arkiv om tre af de gartnerier, der før fandtes i Gråstenområdet. Det gør hun på Lokarkiv i Nygade i Gråsten. Medlemmer kommer gratis ind – og ikke-medlemmer betaler 50 kroner. Kaffe og kage kan købes.

Før i tiden var hele området præget af gartnerier og frugtplantager. På stort set hele strækningen langs kysten var plantet frugttræer, og i hver by, stor eller lille, var der gartnerier. Mange steder havde man salg af sæsonvarer, som jordbær. De er alle forsvundet nu, det eneste gartneri, man stadig kan se, er Den kongelige Køkkenhave på Felstedvej, og der kan man kun i enkelte perioder købe af afgrøderne, skriver arrangørerne, Historisk Forening for Graasten By og Egn og Graasten Lokalhistoriske Arkiv.

Artiklen fortsætter under annoncen

De tre gartnerier, der denne gang fortælles mest om, det er Ahlmanns Have, Kongevejens Blomster og Pelzers Gård, som nok mest var frugtplantage).

Ahlmanns have lå, hvor nu parkeringspladsen til Ahlmannsparken ligger. Gartneriet blev stiftet i 1892 og forsvandt i forbindelse med bygningen af Ahlmannsparken i 1977/78.

Kongevejens blomster lå på Kongevejen nr 86, blev stiftet i 1880 og hed da Gråsten Handelsgartneri, senere Liekers gartneri og til sidst Kongevejens Blomster. Det lukkede i 1986, og siden har der været autoværksted og tankstation på stedet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Pelzergård lå i området, hvor nu Ulsnæscentret og industriområdet fylder pladsen, tæt ved bofællesskabet Fjordbo. Tycho Tychsen, der købte stedet i 1934, ejede Tofts teglværk, som lå samme sted, og efterhånden som leret blev fjernet og brugt i teglværket, plantede han frugttræer i stedet. Hele området var efterhånden dækket af frugttræer. Huset brændte i 1966.

Else Egholm er nu sammen med medarbejdere fra arkivet og medlemmer af bestyrelsen i gang med et omfattende arbejde for at indhente oplysninger om såvel gartnerierne i hele kommunen og frugtplantagerne som de mennesker, der ejede dem og arbejdede der. Det skulle gerne i samarbejde med Historisk Forening for Graasten munde ud i en bog, der udkommer i 2025, hvor foreningen og arkivet har 50års jubilæum.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvis du kender noget til de forskellige gartnerier, frugtplantager og menneskene bag, er arkivet meget interesseret i at snakke med dig. Jo mere vi ved, jo bedre bliver bogen. Vi er interesseret i såvel beretninger som i papirer og billeder, og du bestemmer selv, om vi bare skal scanne dine papirer og billeder, eller du vil aflevere dem, så de bliver gemt for eftertiden.

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...