Puls Human Relations vært for debat om rekruttering, beskæftigelsespolitik og jobcentre

30. august 2022 Erhverv Skrevet af: Ole Kæhler

Hos Puls Human Relations i Sønderborg, der blev stiftet i 2013 af Marck Thorning ud fra en vision om at fastholde de dygtigste medarbejdere i Syd- og Sønderjylland, var der samlet en række mennesker fra erhvervslivet, så de kunne høre fra Sønderborg arbejdsmarkedschef Lasse Kamp, Venstre folketingskandidat, Chris Preuss, og det socialdemokratiske folketingsmedlem, Benny Engelbrecht, fortælle, hvad de kan gøre for, at virksomheder kan få den arbejdskraft, der er brug for.

“Der er jo en heftig debat om Jobcentrene i øjeblikket og det er lidt som at skyde budbringeren. Men det er sådan, at politikere ser beskæftigelsessituationen som løsningen på mange ting”, sagde arbejdsmarkedschef Lasse Kamp til de HR-ansatte fra en lille gruppe lokale virksomheder Bitzer, Danfoss, BHJ Fonden, Niko og Agramkow – samt til en repræsentant for Industrigruppen og en fra Vækstrådet, der har følingen med de små og mellemstore virksomheder.

Artiklen fortsætter under annoncen

Mange opgaver i Jobcenter

“Der er lige nu ansat 303 medarbejdere på Jobcenter og de har haft  50.000 samtaler med borgere gennem det seneste år og det går faktisk ganske godt med at få ledige dagpengemodtagere og arbejdsparate kontanthjælpsmodtagere i arbejde”, sagde arbejdsmarkedschefen og tilføjede, at når det er lykkes, så skyldes det både konjukturerne og det faktum, at der investeres i de ledige. Han tilføjede også, at langt det meste af tiden i Jobcenter bruges på at tage sig af de ledige, som ikke er arbejdsmarkedsparate, fleksjobbere og alle de tiltag, der er omkring de ledige, der har større udfordringer end selve ledigheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

“For tid tilbage bestemte vi i Jobcenter os for, at vi skal være virksomhedernes foretrukne rekrutteringspartner – og her tænke vi ikke på Danfoss, Linak og andre store virksomheder med egne HR-afdelinger og -strategier – men på små og mellemstore virksomheder”.

Folketingspolitiker Benny Engelbrecht har bemærket, at det går godt med at få ledige i arbejde.

“Der er ikke så mange ledige, så det er svært at rekruttere – og så går virksomhederne på hugst hos hinanden”, sagde han og fortæller, at i den seneste tid er 120.000 nye kommet i job. En stor del af dem – dog ikke de fleste – er fra udlandet”, sagde han.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Der er også mange kontanthjælpsmodtagere, der er kommet i arbejde og mange indvandrere er også. Altså er der andre ting end pisken, der virker”, sagde Benny Engelbrecht. Og netop de sidste ord blev overgangen til Venstres lokale folketingskandidat, Chris Preuss.

Kritik af jobcentre er også selvkritik

“Venstres kritik af jobcentrene er bestemt også en selvkritik. Vi har jo set og hørt mange historier om udsatte borgere og det er jo politikerne – og ikke jobcentrenes medarbejdere – der har sat scenen. Jeg mener, det er hele Folketinget, som har en opgave her”, sagde Chris Preuss.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Vejen fra Jobcenter til arbejde er kort for de jobparate, mens andre vil have gavn af en bredere vifte af tilbud. Der er også unge under 30 år, som er langt fra arbejdsmarkedet. Unge med udfordringer skal også have mulighed for en god tilværelse og det er et politisk ansvar”.

Virksomheder tager gerne socialt ansvar

Virksomheder i Sønderborg-området tager gerne et socialt ansvar og sluser ‘mindre jobparate’ ind i job.

“Hos Bitzer har vi et samarbejde med Unge på Toppen og vi har netop ansat en ung, som var færdig med sit forløb hos Unge på Toppen”, sagde HR-medarbejderen fra Bitzer og forklarede:

Artiklen fortsætter under annoncen

“Når vi skal hjælpe ikke-jobparate, så gavner det rigtigt meget, hvis vi kan få dem i praktik og derefter have en periode med løntilskud eller lignende, inden vi ansætter dem på almindelige vilkår”.

Netop eksemplet med Unge på Toppen fik Chris Preuss til at sige, at det viser, det er vigtigt, at andre aktører end jobcenter også er på banen for at hjælpe ledige i job.

“De private aktører kan have succes i én kommune, men ikke i en anden. Og Unge på Toppen har været fint i Sønderborg og i Aabenraa. Faktisk lige så fint, som de projekter, vi på Jobcenter selv har kørt”, sagde arbejdsmarkedschefen.

Mere frihed til jobcentre

“Det får mig til at tænke, at vi politikere måske skal give jobcentrene nogle friere rammer, så de og private aktører kan udfordre hinanden og levere noget, der er bedre end det, som vi ser i dag”, sagde socialdemokraten.

“Der er allerede mange aktører. Også til fleksjobbere og de private koster rigtig mange penge. Nogle af dem er gode og andre er mindre gode”, sagde arbejdsmarkedschefen.

Værten for arrangementet, Marck Thorning, foreslog, at politikerne på Christiansborg kunne gøre det lettere for virksomheder at tage et socialt ansvar.

“Det behøves jo ikke altid være via projekter som Unge på Toppen eller andre”.

Virksomheder skal gøre sig attraktive

Og så blev der rundet af med endnu nogle vigtige ord om rekrutteringsudfordringer – og de kom fra BHJ Fonden.

“Virksomhederne skal også gøre sig attraktive, så de kan holde på medarbejderne og vi skal tænke på, der også skal være karrieremuligheder for medarbejder, som er mere end 55 år”.

Inden der blev sagt farvel og tak, så lød det fra flere af de inviterede virksomheder, at det er meget svært for dem at holde på udenlandsk arbejdskraft.

 

 

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...