Skal Augustenborg Hertugby være et fyrtårnsprojekt?

Augustenborg Slot. Arkivfoto fra Bachs Foto
Augustenborg Slot. Arkivfoto fra Bachs Foto
29. februar 2024 Augustenborg Skrevet af: Ole Kæhler

byrådsmødet onsdag havde de folkevalgte en drøftelse af, om der skal arbejdes hen imod at Augustenborg Hertugby bliver et såkaldt fyrtårnsprojekt. Det var Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Venstre, der havde sat sagen på byrådets dagsorden.

“Vi synes, Augustenborg Hertugby er et projekt, som bør løftes og der er en flot masterplan for byen og vi mener, vi sagtens kan have tre fyrtårnsprojekter”, sagde Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Artiklen fortsætter under annoncen

Socialdemokratisk Didde Lauritzen sagde, at i hendes parti er der sympati for forslaget.

“Men et fyrtårnsprojekter større og længerevarende. I Augustenborg er vi allerede godt i gang med masterplanen og det er jo indholdet i planen eller projektet, der er det vigtige”, sagde hun.

“Kulturarv er vigtig – også den i Augustenborg og vi er jo enige om, at turen er kommet til at sætte fart i masterplanen. Den sætter retning og den vil holde – og så synes jeg ikke, det er naturligt at se på et kommende fyrtårnsprojekt midt i en byrådsperiode”, sagde Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti.

Artiklen fortsætter under annoncen

Herefter var det Bo Kleis Christensen fra Nye Borgerlige, der fik ordet:

“Jeg – og dermed Nye Borgelige – der stadig eksisterer – synes, vi skal gøre Augustenborg til et fyrtårnsprojekt. Byen er i udvikling og kan komme på Unescos Verdensarvsliste”, sagde han.

“I Enhedslisten finder vi forslaget sympatisk, men tidspunktet er forkert, fordi vi ikke kender omganget af den regning, der kommer ovenpå stormfloden og vi skal også investere i klimasikring langs vores kyster”, sagde Asger Romme Andersen. Han fik så at vide, at der allerede er sat penge af til udviklingen af Augustenborg og at resten af de pnge, der skal bruges, de kommer fra erhvervslivet og fra fonde.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Hvis det er en gratis omgang, så er vi for”, sagde han.

Jesper Kock, som er vikar i Socialdemokratiet tog også ordet og advarede imod at skrue op for alt for meget, hvor opgaverne lander i forvaltningen.

“Vi kan se, at Nordals-projektet nærmest lagde teknisk forvaltning ned og der måtte hyres ekstra medarbejdere for at følge med. Vi skal passe på vores medarbejdere. Augustenborg er allerede prioriteret og der er gang i mange gode ting”.

Der blev tilsidst enighed om at se på, hvad det kommer til at koste ekstra, hvis Augustenborg bliver fyrtårnsprojekt – og når der er et samlet overblik, så kan sagen gøres klar til, at det kan besluttes, om det skal ske eller ikke ske. Enten af det nuværende eller det byråd, som vil være der efter det næste kommunalvalg.

Artiklen fortsætter under annoncen

“Det ville være naturligt at lade det være op til det kommende byråd at tage beslutningen”, sagde Erik Lauritzen fra Socialdemokratiet.

“Hvis vi beslutter, at Augustenborg skal være et fyrtårnsprojekt, så gælder beslutningen indtil et flertal siger, at det ikke længere skal være sådan”.

SønderborgNYT TV sendte Byrådets møde direkte – se hele byrådsmødet her på SønderborgNYT TV.

27. april 2024 Erhverv, REGIONALT

Fleggaard: Selvom der skal betales dåsepant så forsvinder grænsehandlen ikke

27. april 2024 Erhverv

Den ellers overvejende pantfri grænsehandel bliver senest 1. januar 2029 pantzone. Det skyldes, at EU-Parlamentet i denne uge har vedtaget den såkaldte emballageforordning for alle EU-lande. Dermed forsvinder den særordning, som Tyskland hidtil har haft på området, skriver BT. Hus Fleggaard venter de på at høre om detaljerne for, hvordan ordningen bliver i praksis. ”I […]

Læs mere...